Kerajaan Peruntuk RM20 Juta Setahun Baiki Kerosakan Harta Benda Awam - Semasa | mStar

Kerajaan Peruntuk RM20 Juta Setahun Baiki Kerosakan Harta Benda Awam

PUCHONG: Kementerian Wilayah Persekutuan memandang serius masalah vandalisme yang mengakibatkan kerajaan perlu memperuntukkan RM20 juta setiap tahun untuk memperbaiki harta benda awam yang rosak di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, kata Timbalan Menterinya Datuk Dr J.Loga Bala Mohan.

"Lebih 30 peratus harta benda awam dirosakkan dan perkara ini bukan sahaja melibatkan rakyat kita yang buat tetapi warga asing juga turut terlibat.

Kita akan lakukan satu pendekatan yang holistik tahun depan dalam membendung masalah ini dari terus berleluasa, dan saya harap orang ramai juga boleh memainkan peranan penting untuk memerhati dan melaporkannya kepada pihak berkuasa," katanya kepada Bernama selepas merasmikan acara Mencari Harta Karun Sempena Hari Keamanan Sedunia, di sini, Sabtu.

Beliau berkata rekod vandalisme yang tertinggi dicatatkan di Kuala Lumpur dan antara harta benda awam yang sering dirosakkan adalah telefon awam, tong sampah, papan tanda, kerusi malah ada yang mencuri besi penutup longkang.

Dalam pada itu Dr Loga Bala Mohan berkata pihaknya juga akan meneruskan kempen kesedaran membendung gejala vandalisme di peringkat sekolah dalam mendidik dan membanteras perkara itu daripada berleluasa.

Ditanya mengenai fungsi 1,200 unit kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di sekitar ibu kota untuk mengecam pihak yang melakukan perbuatan tidak bermoral itu, beliau berkata agak sukar mengecam mereka yang bertanggungjawab kerana kegiatan vandalisme itu kebiasaannya dilakukan pada waktu malam.

Acara mencari harta karun itu dianjurkan oleh Persatuan Pure Life Society dan ia merupakan kali kelapan pertubuhan itu menganjurkan acara yang melambangkan sokongannya terhadap keamanan.

Acara itu melibatkan 15 peserta daripada pelbagai badan bukan kerajaan yang akan menjelajah dari Kuala Lumpur ke Taiping, Perak sempena menyambut Hari Keamanan Sedunia.


Kuala Lumpur

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain