Jangan Salahkan Seluruh Penjawat Awam - GPMS - Semasa | mStar

Jangan Salahkan Seluruh Penjawat Awam - GPMS

PETALING JAYA: Kementerian Pendidikan dan penjawam awam secara keseluruhannya tidak wajar dipersalahkan berhubung kes kebocoran soalan bagi subjek Bahasa Inggeris dan Sains Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014.


Naib Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Irmohizam Ibrahim berkata, ketidakwajaran itu kerana ramai penjawat termasuk guru menjalankan tanggungjawab dengan mematuhi peraturan atau undang-undang dan etika perkhidmatan awam.

"Tidak dapat dinafikan insiden ini  mencemarkan kredibiliti dan integriti Kementerian Pendidikan serta imej penjawat awam secara keseluruhan walaupun siasatan masih dijalankan.

"Bagaimanapun, diharap rakyat memahami bahawa ini adalah angkara pihak yang boleh dikategorikan sebagai penjenayah kerana tidak jujur, tidak ikhlas dan tidak berintegriti,  jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga," katanya dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan, pada Jumaat.

Pada masa sama, Ahli Parlimen Kuala Selangor itu berkata, kerajaan harus sentiasa memandang serius dan tegas terhadap sebarang insiden melibatkan penjawat awam menerima rasuah, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa dan kedudukan serta pecah amanah.

Beliau menambah, langkah itu penting kerana ia bukan sahaja membawa kesan kepada perkhidmatan awam itu sendiri malah kepada masyarakat dan negara secara umumnya.

Khamis, kementerian mengumumkan penangguhan peperiksaan subjek Sains UPSR kepada 30 September selepas menerima laporan berlaku kebocoran.

Lembaga Peperiksaan pula berkata, kertas Bahasa Inggeris yang sepatutnya berlangsung Khamis juga dibatalkan dan akan diadakan semula selepas ia didapati bocor.

Irmohizam berkata, selain itu, prosedur operasi standard (SOP) penyediaan kertas peperiksaan juga wajar dikaji semula dan kementerian berkenaan harus mengambil semua langkah sewajarnya untuk memastikan perkara sebegini tidak berulang.
Datuk Irmohizam Ibrahim , UPSR

Artikel Sebelum

Soalan Bocor UPSR: Tiga Laporan Polis Diterima

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain