Krisis MB: Khalid 'Tutup Mulut' - Semasa | mStar

Krisis MB: Khalid 'Tutup Mulut'

SHAH ALAM:  Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengambil langkah selamat dengan tidak memberikan sebarang kenyataan berbuhung calon penggantinya yang telah dicadangkan oleh parti-parti Pakatan Rakyat.

Abdul Khalid berkata, tindakan itu kerana beliau telah dinasihatkan supaya tidak memberikan sebarang kenyataan kerana ia dibimbangi akan mengelirukan rakyat.

"Kita dinasihati supaya beri ruang dan usaha Tuanku (Sultan Sharafuddin Idris Shah) melalui pejabat istana negeri melaksanakan perkara ini dengan tertib dan teratur.

"Jadi saya rasa kebijaksanaan dan kesabaran tuanku patut diberi kepercayaan dan saya harap perkara ini dapat selesai dengan baik. Utamakan kepentingan Selangor," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Bangunan Sultan Salahuddin Idris Shah pada Rabu.

Mengulas lanjut, Khalid berkata, kepercayaan penuh diberikan terhadap kebijaksanaan sultan untuk membuat keputusan dalam menentukan calon yang layak dilantik menteri besar Selangor.

"Itu keputusan Sultan Selangor. Saya telah menghadap sembah tuanku dan saya memberikan kepercayaan sepenuhnya kepada keputusan baginda. Saya pernah beri surat untuk letak jawatan bagi membenarkan proses pemilihan ini dilakukan dengan betul.

"Bagaimanapun baginda minta saya tarik balik surat tersebut sehingga keputusan dibuat," katanya.

Ditanya sama ada beliau tahu mengenai spekulasi Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chempaka, Iskandar Samad akan mengangkat sumpah sebagai menteri besar Selangor Jumaat ini, Khalid berkata: "Takde komen.. semua ini kalau apa pun dilakukan, mengikut beberapa proses-proses tertentu."

"Pada kebiasaannya di Selangor ada jemputan bertulis dari istana negeri untuk jemput orang-orang hadir.

"Yang dijemput saksikan upacara tersebut akan diberi masa, tak perlu spekulasi," katanya. Artikel Sebelum

"Santiago Tak Reti Isu Air" - Khalid

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain