50,000 Anak Ayam Rentung, Pemilik Rugi RM2 Juta Reban Ternakan Terbakar - Semasa | mStar

50,000 Anak Ayam Rentung, Pemilik Rugi RM2 Juta Reban Ternakan Terbakar

TANJUNG MALIM: Seorang penternak kerugian RM2 juta selepas 60,000 anak ayam yang diternak di dalam sebuah reban di Kampung Kelawar di sini rentung dalam satu kebakaran, Ahad.

Pengurus ladang ternakan terbabit Lim Chee Wah berkata beliau diberitahu mengenai kejadian tersebut oleh pekerjanya pada pukul 7.15 pagi sebelum menghubungi pihak bomba.

"Kebakaran ini menyebabkan saya mengalami kerugian teruk iaitu kira-kira RM2 juta termasuk kos premis," katanya kepada pemberita di sini Ahad.

Beliau berkata kejadian itu adalah yang pertama sejak ladang itu dibuka dua tahun lepas.

Katanya 30 pekerjanya yang berada di kawasan tersebut cuba memadam kebakaran menggunakan alat pemadam api namun gagal kerana api marak dengan pantas.

Katanya kebakaran itu menyebabkan reban bersaiz 61 meter x 25 meter itu musnah hampir 80 peratus.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tanjung Malim Abdul Rahim Saari berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 7.45 pagi.

Jentera bomba, masing-masing satu dari balai Tanjung Malim dan Kuala Kubu Bharu dikejarkan ke tempat kejadian dan sebaik sampai api sedang marak membakar reban tersebut, katanya.

Beliau berkata api dapat dikawal sepenuhnya pada 25 minit kemudian.

"Ladang ternakan itu menempatkan tiga blok reban ayam namun hanya satu blok reban sahaja yang mempunyai ternakan yang mana dianggarkan sebanyak 80,000 ekor anak ayam berada di dalam reban tersebut," katanya.

Abdul Rahim berkata kebakaran dipercayai bermula dari bahagian tengah reban manakala punca kebakaran masih disiasat.
reban ayam , kebakaran

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel