Bajet 2015: Cadangan Pelepasan Cukai Terhadap Ibu Bapa Pembayar Cukai - Semasa | mStar

Bajet 2015: Cadangan Pelepasan Cukai Terhadap Ibu Bapa Pembayar Cukai

Rohani Abdul Karim.
PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) akan mengusulkan agar pelepasan cukai diberikan untuk ibu bapa individu pembayar cukai, bagi mengurangkan beban anak-anak yang menjaga kedua-dua orang tua mereka.

Menterinya Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata jumlah pelepasan itu masih di peringkat kajian, di mana kertas kerja mengenainya akan dihantar ke Kementerian Kewangan akhir bulan ini.

"Jika sempat kita nak masukkan ia ke dalam Bajet 2015 yang akan dibentangkan tidak lama lagi," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Penasihat dan Perundingan Warga Emas Negara di sini, Selasa.

Rohani berkata dengan langkah itu juga diharap lebih ramai anak-anak yang berusaha menjaga sendiri ibu bapa mereka dan tidak memasukkan mereka ke dalam mana-mana pusat penjagaan warga tua.

Dalam perkembangan lain, Rohani berkata peluang pekerjaan kedua wajar diberi kepada warga emas yang sudah pencen tetapi masih sihat dan aktif, bagi memanfaatkan pengalaman mereka sambil memberikan pendapatan.

Sambil meminta Jabatan Tenaga Kerja (JTK) meneliti perkara itu, beliau berkata ia adalah lebih wajar daripada menggaji pekerja asing.

Katanya warga emas yang berminat untuk mempelajari kursus kemahiran seperti jahitan dan lukisan boleh mengikuti kursus-kursus yang ditawarkan di mana-mana Kolej Komuniti di seluruh negara dengan bayaran RM5.

Sehingga kini terdapat 53,904 warga emas mendaftar di lebih 80 kolej tersebut di seluruh negara sejak tahun 2010, katanya.

Rohani berkata kementerian juga akan mengusulkan agar aktiviti khidmat masyarakat oleh pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta yang diadakan bersama warga emas dimasukkan sebagai jam kredit pengajian mereka.

Beliau berkata cadangan berkenaan pernah diutarakan dalam Mesyuarat Majlis Sosial Negara, dan akan meminta jawatankuasa kecil Kementerian Pendidikan mengkaji cadangan tersebut.

"Saya juga nak cadangkan daripada seawal sekolah rendah lagi kita banyakkan aktiviti dibuat bersama warga emas sehingga ke universiti," katanya.

Rohani berkata pada tahun ini juga Hari Warga Emas akan disambut bersama Hari Kanak-Kanak dengan tema "Melangkau Generasi" bagi memupuk rasa kasih sayang dan hormat menghormati antara generasi.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain