Kes Saman Fitnah Terhadap Musa Sheikh Fadzir Selesai

Datuk Abdul Halim Hussain (kiri) bersalaman dengan Datuk Musa Sheikh Fadzir semasa mereka hadiri ke Mahkamah Tinggi pada Selasa.
GEORGE TOWN: Saman fitnah bekas Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, Datuk Abdul Halim Hussain terhadap Setiausaha Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir selesai hari ini berdasarkan persetujuan kedua-dua belah pihak.

Persetujuan penyelesaian itu direkod Pesuruhjaya Kehakiman S. Nantha Balan semasa kes itu disebut di depan beliau.

Terdahulu, peguam Datuk Abu Bakar As-Sidek yang mewakili Musa memaklumkan mahkamah anak guamnya tidak mempunyai niat untuk memfitnah Abdul Halim apabila ditanya pemberita berhubung penglibatan plaintif dalam projek Taman Tema Escape di Teluk Bahang semasa sidang akhbar pada 27 September 2012.

Beliau berkata Musa juga menerima penjelasan daripada Ketua Menteri Lim Guan Eng bahawa Abdul Halim tidak pernah terlibat dan tidak mempunyai apa-apa kepentingan dalam projek itu dan syarikat yang dianugerahkan projek berkenaan, Sim Leisure Consultants Sdn Bhd.

"Bersempena bulan Ramadan yang mulia ini, kedua-dua pihak percaya penyelesaian secara baik dalam kes ini akan memberi manfaat kepada mereka," katanya.

Tiada sebarang kos dan ganti rugi ditetapkan mahkamah.

Penyataan tuntutan saman yang difail Abdul Halim pada 1 November 2012 mendakwa terdapat unsur fitnah dalam kenyataan Musa berhubung projek itu yang boleh memburukkan kredibiliti serta imejnya sebagai speaker.

Antara lain, beliau menuntut ganti rugi bagi fitnah secara lisan, ganti rugi bagi fitnah bertulis, ganti rugi keterlaluan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Beliau juga memohan injunksi bagi menghalang defendan daripada terus menyiarkan kenyataan itu sama ada secara lisan atau bertulis.

Abdul Halim diwakili peguam M. Kanesan.

Sementara itu, Abdul Halim ketika ditemui pemberita berkata beliau gembira kes berkenaan selesai.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain