Tak Cadang Pinda Undang-Undang Tukar Agama Budak Bawah Umur - Semasa | mStar

Tak Cadang Pinda Undang-Undang Tukar Agama Budak Bawah Umur

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum bercadang meminda peruntukan undang-undang berkaitan isu penukaran agama membabitkan kanak-kanak berusia bawah 18 tahun.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, berdasarkan peruntukan Perkara 12(4) Perlembagaan Persekutuan, agama bagi kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapa atau penjaga.

"Persetujuan salah satu pihak sahaja adalah memadai dalam penentuan agama seorang kanak-kanak kerana perkataan yang digunakan dalam Perkara 12(4) adalah ibu bapa atau penjaga, bukannya ibu bapa dan penjaga yang mana bermaksud ibu atau bapa atau penjaga.

"Oleh itu semua pihak perlu tertakluk kepada undang-undang yang sedang berkuat kuasa memandangkan kerajaan belum meminda apa-apa peruntukan undang-undang," katanya menerusi jawapan bertulis di Dewan Rakyat pada Rabu.

Jamil Khir menjawab soalan M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) yang bertanya bila kerajaan mahu menggubal undang-undang berkaitan berhubung hak penukaran agama kanak-kanak bagi pihak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menerusi soalannya, Kulasegaran merujuk kepada keputusan Kebinet pada 2009 yang mengharamkan kes penukaran anak tanpa kebenaran ibu dan bapa.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal