PPPR Cadang Tubuh Panel Siasat Kenaikkan Kos KLIA2 - Semasa | mStar

PPPR Cadang Tubuh Panel Siasat Kenaikkan Kos KLIA2

KUALA LUMPUR: Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah (PPPR) mencadangkan penubuhan sebuah panel penyiasat bagi mencari punca peningkatan kos dan kelewatan pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (Klia2).

Pengerusi PPPR Tan Sri Johan Jaaffar berkata panel penyiasat ini harus menjawab persoalan mengenai pengurusan kewangan dan kos selain mengenal pasti kecuaian sekiranya ada.

"PPPR, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memandang serius pelbagai laporan mengenai tambahan kos yang luar biasa dan kelewatan dalam pembinaan Klia2," katanya dalam kenyataan di sini pada Selasa.

Johan berkata walaupun PPPR berpuas hati bahawa Klia2 sudah boleh digunakan sepenuhnya, tetapi terdapat laporan mengenai mutu kerja yang tidak memuaskan.

Katanya, laporan kelewatan serta peningkatan kos yang tinggi itu mengundang pelbagai spekulasi media dan menjejaskan nama baik kerajaan.

"Panel penyiasat itu perlu mengkaji variasi reka bentuk dan variasi kos serta tatacara pengawasan kerja-kerja pembinaan yang menjadi penyebab kelewatan dan peningkatan kos terminal di Klia2," katanya.

Selain itu katanya, PPPR juga memandang berat mengenai kos pembinaan Klia2 yang khabarnya meningkat dua kali ganda daripada kos asal.

"Hasil siasatan ini perlu disebarkan kepada masyarakat umum," katanya.

Menurut beliau, panel berkenaan mencerminkan keprihatinan rakyat terhadap isu penambahan kos dan kelewatan yang berlaku serta mutu kerja yang dihasilkan.

Klia2, yang dibina bagi menampung perkembangan pesat penerbangan kos tambang murah pada mulanya dijangka melibatkan kos RM2 bilion dan siap pada April 2012, namun ia menelan kos RM3.6 bilion dan beroperasi secara rasmi pada 2 Mei lalu.


PPPR , KLIA2

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kerajaan Tangguh RUU LHDN

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain