Lebih Separuh Kakitangan Sebuah Agensi Kerajaan Berhutang Along - Semasa | mStar

Lebih Separuh Kakitangan Sebuah Agensi Kerajaan Berhutang Along

Iklan pinjaman haram boleh mudah didapati.

KUANTAN: Hampir separuh kakitangan dari sebuah agensi kerajaan di sini dilaporkan berhutang dengan along menyebabkan ramai dikalangan mereka dihimpit kesusahan lebih-lebih lagi kad pengeluaran wangautomatik (ATM) turut dipegang oleh ceti haram. 

Perkara mengejutkan itu didedahkan oleh Yang Dipertua Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur, Samsudin Mohamad Fauzi yang datang ke sini pada Khamis dalam usaha untuk membantu sebilangan kecil mereka yang terlibat.

Beliau mendakwa, hasil maklumat awal yang diperoleh oleh pihaknya mendapati hampir separuh daripada 3,000 kakitangan agensi kerajaan terbabit terlibat dengan masalah hutang.

"Kita telah datang ke Kuantan setelah menerima maklumat daripada kakitangan agensi kerajaan terbabit yang meminta pertolongan untuk mengatasi masalah itu dan dalam masa yang sama pihak majikan turut menghubungi kita berhubung soal yang itu," katanya.

Tanpa mendedahkan butiran jabatan kerajaan yang terlibat, Samsudin berkata along terbabit juga bertindak berani dengan datang ke jabatan berkenaan bagi mengutip hutang.

Menurutnya, perkara itu juga telah dibawa ke pengetahuan pihak berkuasa bagi membolehkan pihak yang berkenaan mengambil tindakan segera terhadap peminjam wang haram itu.

Beliau juga mendakwa kegiatan peminjaman wang oleh along di Kuantan semakin serius dengan kebanyakan peminjam wang yang terlibat berselindung diatas nama syarikat peminjam wang berlesen.

"Siasatan kami mendapati along ini mempunyai lesen untuk menjalankan kegiatan meminjamkan wang ini di Johor Baharu dan Kuala Lumpur, namun mereka turut menjalankan kegiatan yang sama di sini dan ia melanggar syarat-syarat lesen yang telah ditetapkan," katanya.

Dalam masa yang sama, beliau mendakwa sepasang suami isteri di Banting, Selangor mahu menjual bayi mereka yang baru dilahirkan gara-gara terdesak hendak membayar hutang along.

"Maklumat berhubung kes tersebut baru kita perolehi hari ini, dan difahamkan pasangan itu kini sedang mencari pembeli untuk menjual bayi mereka. Kita akan kerumah mereka dalam tempoh terdekat untuk membantu menyelamatkan bayi berkenaan,"katanya.

Sehubungan itu juga beliau menggesa pihak berkuasa memandang serius perkaraini terutama Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Beliau meminta kementerian itu supaya mengambil tindakan drastik dengan menyerahkan kuasa di bawah Seksyen 29 B Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 kepadapihak polis kerana kementerian itu tidak mempunyai kakitangan yang mencukupi untuk menguatkuasakan akta itu di seluruh negara.

Di bawah seksyen itu mana-mana pemberi pinjam wang berlesen secara sendiri atau melantik orang ketiga mengekori mangsa mengugut atau menganggu boleh dikenakan denda tidak lebih RM100,00 atau hukuman penjara dan sebatan bagi kesalahan berulang.

Along , Pinjaman Berlesen

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain