Hadkan Hak Preskripsi Antibiotik - Pakar - Semasa | mStar

Hadkan Hak Preskripsi Antibiotik - Pakar

- Gambar hiasan
KUALA LUMPUR: Doktor perlu menyekat penggunaan antibiotik spektrum luas yang tidak perlu.

Menghadkan hak preskripsi mereka juga perlu memandangkan peningkatan bakteria ketahanan kepada pelbagai antibiotik, kata Prof Madya Dr Sasheela Ponnampalavanar dari jabatan perubatan Universiti Malaya yang pakar dalam penyakit-penyakit berjangkit.

"Walaupun semua antibiotik yang digunakan untuk jangkitan bakteria boleh menyebabkan ketahanan, beberapa daripadanya seperti fluoroquinolones, broad spectrum cephalosporins dan carbapenams adalah pemacu utama terhadap pelbagai organisma ketahanan dadah dan ubat-ubatan," katanya kepada The Star.

"Ubat-ubatan ini perlu tegas dan dihadkan kepada rawatan jangkitan bakteria tertentu dan digunakan hanya jika antibiotik alternatif tidak didapati."

Dr Sasheela berkata Kementerian Kesihatan perlu tegas memantau penggunaannya bukan sahaja di hospital-hospital awam dan universiti tetapi juga di kalangan pengamal am dan hospital swasta.

Beliau berkata ketetapan hak untuk penggunaan antibiotik ini juga perlu dihadkan.

"Bagi mengurangkan organisma penggunaan pelbagai ubat tahan sakit ini dalam masyarakat kita, hak untuk menetapkan antibiotik ini perlu diberikan kepada hanya doktor yang dilatih untuk menggunakannya secara berhemah," katanya.

Untuk hospital-hospital awam, ketetapan ubat-ubatan, termasuk antibiotik, dikendalikan oleh Formulari dadah kementerian.

Di Australia, antibiotik spektrum luas hanya boleh ditetapkan dengan kelulusan oleh pihak berkuasa yang ditetapkan bagi jangkitan yang sangat khusus, kata Dr Sasheela.

Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai ketahanan Anti -mikrobial Global 2014 mendedahkan ketahanan antimikrobial adalah ancaman utama kepada kesihatan awam di seluruh dunia dan tanpa tindakan bersepadu segera oleh pelbagai pihak, jangkitan biasa dan kecederaan kecil yang telah dirawat selama beberapa dekad sekali lagi boleh membunuh.
antibiotik , preskripsi , spektrum luas

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.