PM Umum Dividen 10 Peratus Untuk Pelabur SPKP - Semasa | mStar

PM Umum Dividen 10 Peratus Untuk Pelabur SPKP

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (tengah) mencuba ais krim putar ketika melawat gerai usahawan bumiputera pada Majlis Pengumuman Dividen Dana Pertubuhan Perladangan Kebangsaan (NAFAS) di Dataran Pekan dekat Pekan, Sabtu. -fotoBERNAMA
PEKAN: Perdana Menteri Datuk Seri Tun Razak pada Sabtu mengumumkan pembayaran dividen sebanyak 10 peratus kepada pelabur Skim Pelaburan Khas Peladang (SPKP) Dana Peladang Kebangsaan (DPK) bagi tahun kewangan berakhir 2013.

Beliau berkata pengumuman dividen kali pertama itu adalah manifestasi kepada kejayaan program transformasi Pertubuhan Peladang.

"Walaupun DPK baru dua tahun beroperasi, saya hari ini mengumumkan dividen sebanyak 10 peratus bagi laporan kewangan pertama DPK, yang bakal memberi manfaat kepada semua.

"Tinggi harapan saya agar pemberian dividen ini akan menjadi pencetus semangat untuk kita semua terus menambah pelaburan dalam DPK," katanya ketika berucap pada majlis pengumuman dividen DPK dan pelancaran Kelab Usahawan 1Azam Parlimen Pekan di Dataran Pekan di sini Sabtu.

DPK dilancarkan oleh Najib pada 17 Disember 2012 semasa Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) ke-39 di Kuala Lumpur.

Antara produk DPK ialah SPKP, simpanan biasa dan Skim Pelaburan Am.

Penubuhan DPK merupakan sebahagian daripada strategi lautan biru Nafas sebagai pertubuhan induk peladang negara, dengan matlamat utama penubuhannya untuk menyediakan perkhidmatan kewangan kepada anggota dan rangkaian Pertubuhan Peladang yang melibatkan Nafas, 14 Pertubuhan Peladang Negeri, 276 Pertubuhan Peladang Kawasan dan 826,000 anggota individu peladang berdaftar di seluruh negara.

Najib yang juga Anggota Parlimen Pekan, berkata beliau bangga atas kejayaan yang dicapai oleh DPK walaupun masih baharu, namun berjaya menggembleng deposit sebanyak RM100 juta.

"Saya tidak lupa bahawa saya telah meletakkan sasaran supaya Nafas cari dana RM100 juta terlebih dahulu, dan berdasarkan kejayaan yang dicapai Nafas ini, saya akan tengok sama ada kita akan beri dana tambahan kepada Nafas dalam bajet akan datang," katanya.

Sementara itu, Najib berkata Program 1Azam di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang dilancarkan pada 2010, sehingga kini berjaya memberi manfaat kepada 140,296 peserta di seluruh negara.

Katanya dalam tempoh empat tahun itu juga, kerajaan memperuntukkan RM2 bilion untuk program berkenaan.

"Di Pekan sahaja terdapat 736 peserta Program 1Azam yang berjaya dilahirkan yang membabitkan peruntukan RM3.7 juta.

"Program ini berjaya melahirkan usahawan kecil dan kita harap usahawan kecil ini akan terus berkembang menjadi usahawan berjaya," katanya.
SPKP , Datuk Seri Tun Razak , DPK , dividen

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain