Jabatan Imigresen Selangor Lumpuh Sindiket Pemalsuan Permit Kerja, Dalang Ditahan - Semasa | mStar

Jabatan Imigresen Selangor Lumpuh Sindiket Pemalsuan Permit Kerja, Dalang Ditahan

Pengarah Imigresen Negeri Selangor Amran Ahmad menunjukkan pelekat permit palsu (kiri) dan yang tulen (kanan) semasa sidang media sindiket pemalsuan untuk permit kerja warga asing di Pelabuhan Klang, Rabu.
 -fotoBERNAMA

PELABUHAN KLANG: Jabatan Imigresen Selangor melumpuhkan sindiket pemalsuan permit kerja untuk pekerja asing yang dipercayai telah meraih puluhan ribu ringgit sejak penubuhannya kira-kira dua tahun lalu.


Pengarah Imigresen Selangor Amran Ahmad berkata sepasukan lapan orang pegawai yang diketuai oleh timbalannya M.Chandran menangkap dalang sindiket yang merupakan warga tempatan berusia 21 tahun pada Jumaat di sebuah kondominium mewah di Batu Caves.

Beliau berkata suspek, yang berpura-pura sebagai ejen yang diberi kuasa telah ditangkap dengan pelekat permit palsu daripada Kementerian Dalam Negeri, Imigresen dan Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Bercakap pada sidang akhbar di sini, Amran tidak menolak kemungkinan jika terdapat penglibatan orang dalam dari jabatannya yang berhubungan dengan suspek.

"Pelekat itu begitu serupa dengan yang asli dan dengan mudah boleh diluluskan.

"Kami juga menyiasat jika terdadat sesiapa sahaja di jabatan imigresen yang bekerja dengan suspek," kata beliau sambil menambah pihaknya setakat ini telah menyiasat seorang pegawai.

Turut dirampas dalam serbuan itu ialah Nissan Almera, kereta BMW dan motosikal, beberapa pasport asing, pencetak, kad memori dan CPU.

Amran berkata, suspek yang mengenakan bayaran RM4,000 bagi setiap "kerja" permit sambil menambah jumlah itu adalah RM2,000 lebih banyak jika syarikat berurusan secara langsung dengan Jabatan Imigresen.

"Syarikat-syarikat ini secara tidak sengaja bertemu ejen ini (suspek) untuk mendapatkan permit kerja, tetapi ditipu oleh suspek, yang mengaku sebagai ejen yang sah," katanya.

Amran berkata pihaknya menjangkakan lebih banyak tangkapan dibuat.

Beliau juga berkata serbuan ini adalah yang terbesar untuk jabatan pada tahun ini.

Kes itu, disiasat di bawah Seksyen 55D, Seksyen 56(1A) (b), Seksyen 56 (1A) (c) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 12 (1)(f) Akta Pasport 1966.
Amran Ahmad , Imigresen Selangor

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain