SPRM Antara 10 Badan Pencegahan Rasuah Terbaik Dunia - Semasa | mStar

SPRM Antara 10 Badan Pencegahan Rasuah Terbaik Dunia

Alan Doig
PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disenaraikan antara 10 badan pencegahan rasuah terbaik di dunia oleh Penyelaras Program dan Aktiviti Akademi Pencegahan Rasuah Antarabangsa (IACA), Profesor Alan Doig.

Doig yang juga Profesor Pelawat Newcastle Business School, Northumbria University berkata, pengiktirfan itu diberikan berdasarkan usaha pencegahan rasuah secara efektif yang dijalankan oleh SPRM.

Menurutnya, SPRM bukan sahaja berupaya melaksanakan pembaharuan yang diharapkan dengan berkesan, malah berupaya memahami dan mendengar kehendak rakyat.

"Saya boleh katakan Malaysia berada dalam 10 negara (mempunyai agensi pencegahan) terbaik... atau dalam lingkungan lima peratus negara (agensi) terbaik," katanya kepada pemberita selepas majlis pengenalan Modul Penguatkuasaan program Sarjana Pengajian Pencegahan Rasuah (MACS) di sini, Isnin.

Doig yang berpengalaman lebih tiga dekad memantau usaha pencegahan rasuah memberitahu, sejak dibentuk sebagai suruhanjaya, SPRM berjaya menjalankan program transformasi meliputi operasi, modal insan dan pencegahan.

"Banyak negara tidak dapat melaksanakan transformasi dan pembaharuan sepanjang masa. Saya dapat melihat SPRM berjaya dalam aspek ini... ada program yang berkesan, ada kepimpinan yang baik, boleh memahami keperluan masyarakat dan tenaga kerja," ujarnya.

Pada masa sama Doig menyifatkan Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia sebagai sebuah akademi yang komprehensif dan menyeluruh yang menyentuh pelbagai bidang seperti bidang operasi, siasatan, pencegahan, modal insan dan banyak lagi yang tidak ditawarkan oleh badan pencegah rasuah di negara lain.

Menurut Doig lagi, program sarjana yang ditawarkan oleh IACA adalah berbeza daripada beberapa program sarjana yang ditawarkan pihak lain kerana pendekatan yang digunakan adalah lebih holistik.

"Latihan yang diberikan ini akan menyediakan penuntut dengan set kemahiran yang lengkap dalam memahami dan menyumbang ke arah pembasmian rasuah, di samping langkah-langkah pencegahan yang efektif, yang boleh diaplikasi di negara pelajar," katanya.

SPRM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Surat Layang Amalan Lapuk - SPRM

Rasuah: Penguatkuasa KDN Ditahan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain