Polis Kelantan Rampas Dadah Bernilai RM8.8 Juta - Semasa | mStar

Polis Kelantan Rampas Dadah Bernilai RM8.8 Juta

PASIR MAS: Polis Kelantan merampas pelbagai jenis dadah bernilai RM8.8 juta dalam tempoh Januari hingga Mei, kata Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim.

Beliau berkata jumlah rampasan itu meningkat berbanding hanya RM800,000 bagi tempoh sama tahun lepas, mencerminkan usaha giat polis Kelantan membanteras kegiatan itu.

"Memandangkan negeri ini berada di sempadan (Malaysia-Thailand) kita dapati ada pembolosan terutamanya dari segi pengedaran dadah dari negara jiran," katanya kepada pemberita selepas melakukan Ops Cantas di sini, Sabtu malam.

Katanya dalam tempoh itu sebanyak 200,000 buah kenderaan yang keluar masuk sempadan telah diperiksa.

Beliau berkata dalam Ops Cantas melibatkan 15 pegawai dan 35 anggota itu, sebanyak 300 buah kenderaan diperiksa dan tiga individu ditahan kerana didapati positif dadah hasil ujian air kencing.

"Seorang daripada mereka didapati memiliki 15 biji pil methamphetamine," katanya.

Mazlan berkata operasi tersebut turut diadakan di beberapa daerah seperti Bachok, Kota Baharu dan Tumpat bagi mengekang jenayah curi kenderaan dan memiliki senjata api.

Katanya sejak Januari hingga Mei ini sebanyak lima pistol tiruan, enam senjata api dan 372 butir peluru dirampas di seluruh negeri dipercayai mempunyai kaitan dengan kes dadah.

Beliau berkata sebanyak 808 suspek ditahan dalam Ops Cantas bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini.
Dadah , Sempadan Thailand

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain