Pasport Malaysia Kesembilan Terbaik Di Dunia - Semasa | mStar

Pasport Malaysia Kesembilan Terbaik Di Dunia

Pasport Malaysia tersenarai dalam kelompok 10 terbaik di dunia.
PETALING JAYA: Pasport Malaysia terus diiktiraf sebagai antara yang terbaik di dunia di mana rakyatnya dibenarkan menggembara ke 163 negara tanpa menggunakan visa.

Sebuah ranking global yang dikenali sebagai Indeks Sekatan Visa Henley & Partners menyenaraikan Malaysia di tempat kesembilan terbaik, berkongsi kedudukan dengan Malta daripada 219 negara.

Malaysia berjaya mengekalkan kedudukan tersebut sejak 2013.

Selain Malaysia, Singapura antara negara di Asia Tenggara yang turut tersenarai dalam kelompok 10 terbaik - kekal di tempat keenam dengan rakyatnya dibenarkan memasuki 167 negara tanpa menggunakan visa.

Negara-negara Asia lain termasuk Jepun dan Korea Selatan masing-masing menduduki tempat keempat dan ketujuh.

Sementara itu, negara Eropah seperti Finland, Sweden dan United Kingdom tersenarai di kedudukan pertama di mana setiap warganegaranya dibenarkan masuk ke 173 negara tanpa menggunakan visa.

Amerika Syarikat pula menduduki tempat kedua.

Negara yang berada di tempat tercorot adalah Pakistan dan Somalia (91), Iraq (92) dan Afghanistan (93).

Artikel Sebelum

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain