Suami Nurul Izzah Lantik Saudara Terdekat Sebagai Wakil Pendamai Dalam Kes Cerai - Semasa | mStar

Suami Nurul Izzah Lantik Saudara Terdekat Sebagai Wakil Pendamai Dalam Kes Cerai

Nurul Izzah Anwar (dua dari kiri).
KUALA LUMPUR: Suami kepada Anggota Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar telah melantik anggota keluarga terdekat sebagai wakil jawatankuasa pendamai (JKP) dalam kes perceraian mereka.

Peguam Zulkifli Che Yong yang mewakili Raja Ahmad Shahrir Iskandar Raja Salim, memaklumkan kepada Hakim Syarie Ab Malek Awang bahawa pihaknya telah melantik Mohd Fauzi Mustaffa, 45, yang merupakan saudara terdekat kepada suami Nurul Izzah sebagai wakil JKP dalam kes itu.

Bagaimanapun, Mohd Fauzi tidak hadir di Mahkamah Rendah Syariah di sini ketika kes itu disebut hari ini kerana berada di Labuan.
 
"Pada awalnya, pihak kami bercadang untuk melantik abang kepada Raja Ahmad Shahrir, bagaimanapun beliau kini tinggal di luar negara yang memerlukan kos dan komitmen untuk menghadiri prosiding di mahkamah," katanya.

Pada 1 April lalu, Nurul Izzah yang diwakili peguam Nor Mawaddah Ramli melantik Rosli Ibrahim yang merupakan bapa saudaranya sebagai wakil JKP itu.
 
Pasangan tersebut tidak hadir ke mahkamah hari ini.

Mahkamah kemudian menetapkan 12 Jun ini untuk kedua-dua pihak mengemukakan laporan JKP berkenaan.

Dalam proses perceraian, jawatankuasa pendamai terdiri daripada anggota keluarga yang rapat dengan mereka bertujuan memberi nasihat dan mencari jalan penyelesaian.

Nurul Izzah, 34, anak sulung ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, memfailkan permohonan cerai itu mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan 1984, pada awal Januari.

Seksyen itu menyentuh pembubaran perkahwinan yang memperuntukkan perceraian dengan talak atau dengan perintah mahkamah.

Nurul Izzah dan Raja Ahmad Shahrir berkahwin pada 9 Mei 2003 dan dikurniakan seorang anak perempuan berumur tujuh tahun dan seorang anak lelaki berusia empat tahun.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain