Catuan Air Di Selangor Hingga Hujung April - MB - Semasa | mStar

Catuan Air Di Selangor Hingga Hujung April - MB

SHAH ALAM: Kerajan Selangor terpaksa meneruskan catuan bekalan air bersih di negeri itu sehingga paras air di semua empangan mencapai tahap yang memuaskan.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, catuan air terpaksa diteruskan sehingga paras air mencapai tahap 55 peratus.

"Saya terpaksa ambil keputusan yang agak konservatif dalam hal ini, catuan air terpaksa diteruskan hingga paras air di setiap empangan capai tahap melebihi 55 peratus.

"Sekarang paras air di empangan berada  di bawah 40 peratus," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarsat Exco Kerajaan Negeri di Bangunan Sultan Salahuddin Abduk Aziz Shah pada Rabu.

Beliau berkata walaupun hujan turun di beberapa kawasan kebelakangan ini namun ia tidak berlaku di kawasan empangan sehingga mengakibatkan paras air tidak mencapai tahap yang memuaskan.

Pada Selasa, Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (Span) Datuk Ismail Kasim dilaporkan berkata Pelan Pengagihan Air Berjadual terpaksa diteruskan kerana paras air di beberapa empangan masih berada di tahap kritikal.

Ismail berkata, berlaku penyusutan paras air di beberapa empangan seperti Sungai Selangor, Sungai Tinggi, Sungai Semenyih, Sungai Langsat, Klang Gates, Tasik Subang dan Sungai Batu.

Beliau berkata, pada 31 Januari 2014 sukatan air di empangan Sungai Selangor berada di paras 205.85 meter di atas aras laut tetapi ia telah susut kepada 189.60 pada 31 Mac 2014.

Menerusi pelan catuan peringkat keempat ini kerajaan Selangor mengambil inisiatif untuk tidak melakukan pelepasan air dari Empangan Sungai Selangor sebanyak 500JLH menjadikan jumlah pengurangan sebanyak 1,000JLH.

Pelan Pengagihan Air Berjadual Peringkat Keempat akan berkuatkuasa mukai 4 April ini yang melibatkan 6.7 juta pengguna di sembilan wilayah.

Pelan Pengagihan Air Berjadual Peringkat Ketiga dilaksanakan pada 10 Mac lalu melibatkan anggaran 3.6 juta pengguna di enam wilayah.

SPAN , Selangor , Syabas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain