suria

Pengarah Syarikat Mengaku Tidak Bersalah Kemuka Dokumen Palsu

KUANTAN: Seorang pengarah syarikat mengaku tidak bersalah terhadap empat pertuduhan mengemukakan dokumen palsu bagi mendapatkan projek bernilai RM4 juta daripada Kementerian Pendidikan pada 2012.

Tertuduh, Nik Mohd Suhaimi Ahmad Ghazali, 47, didakwa mengemukakan penyata akaun bank palsu atas nama Satria Perkasa Security Sdn Bhd di pejabat Jabatan Pendidikan Negeri, dekat sini pada 31 Mac, 30 April dan 31 Mei 2012.

Pada 3 April 2012, tertuduh didakwa mengemukakan dokumen palsu yang menyatakan syarikat itu layak menerima kemudahan kredit sehingga RM500,000 daripada sebuah bank tempatan di lokasi sama.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Hakim Nik Nasimah Nik Mohammad membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 3 April sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Shafinaz Shabudin dan tertuduh diwakili peguam Mohd Baharuddin Ahmad Kassim.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MH370: Objek Mungkin Ekor Pesawat

Artikel Berkaitan

Artikel Lain