Kerajaan Selangor Teruskan Catuan Air Walaupun Hujan - Semasa | mStar

Kerajaan Selangor Teruskan Catuan Air Walaupun Hujan

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor akan meneruskan pelan catuan air peringkat pertama dan ketiga seperti yang dirancang, walaupun hujan turun di beberapa kawasan tertentu sejak beberapa hari lalu. 

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong berkata, pelan itu terpaksa diteruskan kerana Empangan Sungai Selangor masih belum mencapai paras memuaskan.

"Hujan turun di beberapa kawasan seperti di Hulu Langat, Semenyih dan Ampang tetapi paras air di Sungai Selangor masih belum mencukupinya, " katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Selangor di Bangunan SUK di sini, Rabu.

Menurut Elizabeth, buat masa ini paras air di Empangan Sungai Selangor hanya berada pada paras 39.7 peratus selepas hujan.

"Jadi kita akan teruskan pelan catuan air ini sehingga minggu depan dan pada masa sama kita akan memantau keadaan hujan setiap minggu, " katanya.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata menerusi pelan catuan air itu pengguna didapati lebih cermat dan berhemah dalam menggunakan air.

"Pengambilan air perkapita turut menurun. Kita dapati orang ramai mula cermat dalam menggunakan air," katanya.

Malah, Abdul Khalid berkata, Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) lebih prihatin dalam menyediakan tangki air statik kepada pengguna yang berhadapan masalah gangguan air.

"Itu antara sebab mengapa kita putuskan untuk teruskan pelan catuan air ini" katanya.

Selangor , Syabas , Elizabeth Wong

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp