Kenyataan Hishamuddin Berhubung Kehilangan MH370 - Semasa | mStar

Kenyataan Hishamuddin Berhubung Kehilangan MH370

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada sidang media berhubung pesawat MH370 di Hotel Sama-Sama di Sepang, Ahad. Turut kelihatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines System Bhd. (MAS) Ahmad Jauhari Yahya, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Datuk Azharuddin Abdul Rahman serta Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar (kanan). -fotoBERNAMA
BERIKUT kenyataan Menteri Pertahanan dan Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada taklimat media hari ini berhubung usaha menjejak kehilangan penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH370, Ahad:

"Saya faham ramai daripada anda telah mengemukakan soalan dan saya akan cuba menjawab beberapa soalan menerusi kenyataan saya hari ini.

Setiap hari membuka lembaran baharu khususnya kerana tumpuan semula dan memperluaskan kawasan carian - dan seperti biasa, kami mempunyai tanggungjawab mengeluarkan maklumat yang telah disokong dan disahkan.

Kami tidak boleh memberi respons kepada setiap permintaan dengan segera...jadi saya minta anda bersabar dengan kami.

1. Kawasan Pencarian

"Seperti dinyatakan oleh Perdana Menteri semalam, operasi telah memasuki fasa baharu. Usaha mencari menjadi semakin rumit melibatkan usaha multinasional. Ia kini menjadi lebih sukar. Kawasan carian diperluaskan secara ketara dan kaedah pencarian telah berubah. Tumpuan kepada laut cetek kini berubah kepada kawasan darat yang luas merentasi 11 buah negara serta kawasan lautan jauh dan kedalaman.

Bilangan terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat telah bertambah daripada 14 kepada 25 negara di mana ini membawa cabaran baharu dari segi penyelarasan dan diplomasi. Ini menentukur semula ketara usaha pencarian ini. Operasi mencari dan menyelamat ini adalah usaha multinasional yang diterajui dan diselaraskan oleh Malaysia.

"Dalam tempoh 24 jam lepas, Perdana Menteri telah bercakap dengan Perdana Menteri Bangladesh, Presiden Turkmenistan, Presiden Kazakhstan dan Perdana Menteri India.

Semalam, Kementerian Luar Malaysia memberi taklimat kepada perwakilan daripada negara-negara di sepanjang koridor utara dan selatan dan setakat 
2 petang hari ini, Kementerian Luar telah memberi taklimat kepada perwakilan daripada 22 negara serta negara-negara lain yang mungkin membantu.

Ini termasuk Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyztan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, India, China, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesia dan Australia. 

Para pegawai Malaysia sedang memohon sokongan daripada negara-negara ini serta negara lain. Sokongan itu termasuk data satelit awam, radar - kedua-dua radar utama dan kecil, peruntukan untuk usaha carian di darat, laut dan udara serta aset yang bersesuaian.

"Kami kini berbincang dengan kesemua rakan cara terbaik untuk menghantar aset di sepanjang dua koridor carian. Setakat ini, kedua-dua koridor utara dan selatan diberi tumpuan dan kepentingan yang sama.

"Kami meminta negara-negara yang mempunyai satelit, aset antara lain Amerika Syarikat, China dan Perancis supaya menyediakan lagi data satelit. Selain itu, kami menghubungi negara-negara tambahan yang mungkin menyumbang aset tertentu berkaitan dengan operasi mencari dan menyelamat. Pesawat pemantauan dan kapal maritim diperlukan terutama bagi koridor selatan."

2. Siasatan Polis

Seperti Perdana Menteri menyatakan semalam, sehingga masa pesawat itu meninggalkan liputan radar tentera, pergerakan pesawat itu konsisten dengan tindakan sengaja oleh seseorang dalam pesawat itu.

"Saya tidak boleh mengulas mengenai teori-teori spekulatif tentang apa yang mungkin telah menyebabkan lencongan daripada laluan penerbangan asal kerana saya tidak mahu menjejaskan siasatan yang sedang berjalan.

"Saya memahami anda dahaga untuk maklumat baharu tetapi kami tidak mahu membuat kesimpulan dengan segera. Sebagai penghormatan kepada keluarga dan proses itu sendiri, kita mesti menunggu supaya penyiasatan diselesaikan.

"Pihak berkuasa Malaysia sedang menumpukan semula siasatan terhadap semua anak kapal dan penumpang MH370 serta petugas darat yang mengendalikan pesawat itu.

"Semalam, pegawai daripada Polis Diraja Malaysia telah mengunjungi rumah juruterbang. Mereka bercakap dengan ahli keluarga juruterbang dan pakar sedang memeriksa simulator milik juruterbang itu. Polis juga mengunjungi rumah pembantu juruterbang.

"Menurut Malaysia Airlines, juruterbang dan pembantu juruterbang tidak meminta supaya digandingkan dalam penerbangan itu. Saya ingin menegaskan bahawa Malaysia sedang bekerjasama dengan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang antarabangsa sejak hari pertama.

3. Penyelenggaraan Pesawat

Malaysia Airlines mengesahkan bahawa pesawat itu tertakluk kepada program penyelenggaraan yang disyaratkan: Dokumen Perancangan Penyelenggaraan Boeing. Pemeriksaan dilakukan mengikut program ini. Pesawat ini diselanggara dengan sepenuhnya dan layak untuk melakukan penerbangan.

4. Perkembangan Terbaru

Pasukan Inmarsat tiba semalam dan akan menyokong pasukan penyiasat termasuk pihak berkuasa Malaysia serta pasukan daripada United Kingdom dan Amerika Syarikat.

5. Ulasan Penutup:
Saya ingin membuat kesimpulan dengan mengulangi bahawa pencarian MH370 telah memasukan fasa baharu. Maklumat yang dikeluarkan semalam telah menyediakan petunjuk baharu dan memberi hala tuju baharu kepada proses pencarian.

"Kami akan menyediakan maklumat lanjut mengenai penugasan semula aset sebaik diperolehi. Fakta mesti disokong dan disahkan sebelum diumumkan. Apabila mungkin, kami akan memberi taklimat sepenuhnya kepada media tetapi keutamaan kami kekal untuk operasi mencari dan menyelamat.

"Untuk itu, kami telah terlibat dalam usaha-usaha diplomatik dan penyiasatan sejak 24 jam yang lepas."


Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain