Malaysia-Kepulauan Solomon Erat Hubungan Kerjasama Tumpu Pengangkutan, Pelaburan - Semasa | mStar

Malaysia-Kepulauan Solomon Erat Hubungan Kerjasama Tumpu Pengangkutan, Pelaburan

Abdul Aziz menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Kepulauan Solomon, Victor Samuel Ngele di pejabat Kementerian Pengangkutan, Putrajaya pada Isnin.
PUTRAJAYA: Hubungan Malaysia dan Kepulauan Solomon terus dipereratkan menerusi pelbagai kerjasama dan rancangan bersama antara kedua-dua negara terutama dalam bidang pengangkutan dan pelaburan.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Aziz Kaprawi berkata, Kepulauan Solomon menjadikan Malaysia sebagai negara yang patut dicontohi dan setanding dengan negara-negara maju.

"Pihak Kepulauan Solomon merancang untuk menghantar rakyatnya ke Malaysia untuk mendapatkan kepakaran dalam bidang pengangkutan.

"Negara itu terdiri daripada banyak pulau dan sememangnya hubungan di antaranya melibatkan pengangkutan udara yang akan memberi kemudahan bagi rakyatnya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui mStar Online selepas menerima kunjungan hormat Pesuruhjaya Tinggi Kepulauan Solomon, Victor Samuel Ngele di pejabatnya di sini, Isnin.

Abdul Aziz berkata, terdapat cadangan untuk memudahkan hubungan antara Malaysia dengan negara itu yang akan menjana pulangan ekonomi khususnya dalam pengangkutan, perdagangan dan pelancongan.

"Ia (cadangan) akan melibatkan syarikat penerbangan tempatan. Ini kerana pada masa ini, rakyat Kepulauan Solomon perlu ke Brisbane di Australia selama dua setengah jam terlebih dahulu sebelum datang ke Malaysia.

"Dengan adanya kerjasama yang akan dirancang nanti, ia akan memendekkan perjalanan sekaligus memudahkan lagi hubungan antara kedua-dua negara," katanya.

Beliau menambah, sektor pelaburan di kedua-dua negara juga akan meningkat menerusi hubungan yang lebih baik.

Katanya, setakat ini terdapat kira-kira 70 syarikat tempatan yang membuat pelaburan dan mengusahakan perniagaan di Kepulauan Solomon.

"Ini akan memberi ruang kepada Malaysia dari segi peluang-peluang ekonomi kepada usahawan-usahawan tempatan. Malah Kepulauan Solomon turut memberi kerjasama kepada usahawan untuk mengusahakan perniagaan di sana.

"Antara yang akan diterokai adalah sektor pelancongan dan pengangkutan. Peluang pelaburan seharusnya diperluaskan menerusi kerjasama yang erat antara kedua-dua negara," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Hasrat tunai umrah lebur ditipu 'ustaz'