Gangguan Bekalan Air Akibat Paip Pecah Dijangka Berakhir Isnin - Semasa | mStar

Gangguan Bekalan Air Akibat Paip Pecah Dijangka Berakhir Isnin

PETALING JAYA: Gangguan bekalan air disebabkan paip utama yang pecah di Kota Damansara dijangka berakhir pagi Isnin, dengan air disalurkan ke kawasan yang terjejas secara berperingkat mulai tengah malam ini.

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berkata kerja-kerja pembaikan terhadap kerosakan yang berlaku pagi Sabtu itu dijangka selesai pada pukul 4 petang Ahad.

"Selepas pembaikan paip itu selesai, air (bekalan) akan kembali disalurkan secara berperingkat mulai tengah malam ini," kata Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas, Priscilla Alfred.

Beliau menambah, ekoran pembaikan, sekali lagi masa akan diambil selama beberapa jam untuk air mengalir ke dalam paip kerana tidak ada tekanan.

'The Star' sebelum ini melaporkan bahawa beberapa kawasan di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur akan mengalami gangguan air kerana paip pecah.

Kawasan yang terlibat termasuk Seksyen 11, 12, 13, 14, 19, 20, 21, SS1, SS2, SS3, SS4, SS5, SS6, SS7, Zon Perdagangan Bebas SS8, SS9, SS9A, Sg Penchala, Kg Kayu Ara, Universiti Malaya dan Setiapuspa.

Kerosakan paip 900mm disebabkan oleh aktiviti di tapak pembinaan MRT Lembah Klang dan telah menyebabkan banjir dan kesesakan lalu lintas di kawasan itu pada Sabtu.

Priscilla berkata paip yang pecah itu adalah saluran paip utama berhampiran takungan Effingham yang bersambung dengan paip yang lebih kecil di KL dan PJ.

Beliau berkata MRT Corp, yang menyelia projek MRT telah melantik kontraktor untuk membaiki kebocoran manakala Syabas bertindak memantau perkembangannya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain