Gangguan Bekalan Air Akibat Paip Pecah Dijangka Berakhir Isnin - Semasa | mStar

Gangguan Bekalan Air Akibat Paip Pecah Dijangka Berakhir Isnin

PETALING JAYA: Gangguan bekalan air disebabkan paip utama yang pecah di Kota Damansara dijangka berakhir pagi Isnin, dengan air disalurkan ke kawasan yang terjejas secara berperingkat mulai tengah malam ini.

Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) berkata kerja-kerja pembaikan terhadap kerosakan yang berlaku pagi Sabtu itu dijangka selesai pada pukul 4 petang Ahad.

"Selepas pembaikan paip itu selesai, air (bekalan) akan kembali disalurkan secara berperingkat mulai tengah malam ini," kata Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas, Priscilla Alfred.

Beliau menambah, ekoran pembaikan, sekali lagi masa akan diambil selama beberapa jam untuk air mengalir ke dalam paip kerana tidak ada tekanan.

'The Star' sebelum ini melaporkan bahawa beberapa kawasan di Petaling Jaya dan Kuala Lumpur akan mengalami gangguan air kerana paip pecah.

Kawasan yang terlibat termasuk Seksyen 11, 12, 13, 14, 19, 20, 21, SS1, SS2, SS3, SS4, SS5, SS6, SS7, Zon Perdagangan Bebas SS8, SS9, SS9A, Sg Penchala, Kg Kayu Ara, Universiti Malaya dan Setiapuspa.

Kerosakan paip 900mm disebabkan oleh aktiviti di tapak pembinaan MRT Lembah Klang dan telah menyebabkan banjir dan kesesakan lalu lintas di kawasan itu pada Sabtu.

Priscilla berkata paip yang pecah itu adalah saluran paip utama berhampiran takungan Effingham yang bersambung dengan paip yang lebih kecil di KL dan PJ.

Beliau berkata MRT Corp, yang menyelia projek MRT telah melantik kontraktor untuk membaiki kebocoran manakala Syabas bertindak memantau perkembangannya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain