Ong Cadang EGM Diadakan Pada Ulang Tahun MCA - Semasa | mStar

Ong Cadang EGM Diadakan Pada Ulang Tahun MCA

Ong Ka Chuan.
Ong Ka Chuan.

KUALA LUMPUR: Mesyuarat agung luar biasa (EGM) MCA yang membolehkan pemimpinnya untuk menyertai semula Kabinet boleh diadakan pada masa yang sama dengan ulang tahun parti itu pada 23 Februari.

Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Ong Ka Chuan berkata, ini mungkin kerana perwakilan dari seluruh negara itu akan berhimpun di sini sempena ulang tahun MCA ke-65.

"Ini boleh mengelakkan daripada meminta mereka untuk datang dua kali.

"Bagaimanapun, kami hanya boleh mengadakan EGM serentak dengan ulang tahun itu sekiranya presiden bersetuju untuk memendekkan notis 21 hari yang diberikan untuk para perwakilan kepada tujuh hari," katanya kepada pemberita di Wisma MCA di sini Khamis.

Di bawah perlembagaan parti, perwakilan perlu dimaklumkan mengenai EGM selama 21 hari lebih awal tetapi presiden mempunyai kuasa untuk memendekkan tempoh itu kepada tujuh hari.

Ong berkata, jawatankuasa pusat MCA akan membuat keputusan mengenai EGM dan tarikh berkenaan dalam mesyuarat pada Khamis.

Pada Rabu, Ong menerima 1,861 borang daripada perwakilan parti di seluruh negara supaya mengadakan EGM.

Borang-borang dibentangkan kepada Ong oleh Pengerusi MCA Perak, Datuk Dr Mah Hang Soon, Setiausaha MCA Johor, Chia Song Cheng dan Setiausaha MCA Selangor, Ng Chok Sin.

Ini bermakna 78.2% daripada jumlah keseluruhan 2,380 perwakilan pusat telah dipanggil untuk EGM yang akan diadakan, lebih daripada syarat yang diperlukan iaitu sekurang-kurangnya satu pertiga daripada jumlah keseluruhan itu.

EGM yang dicadangkan mempunyai satu resolusi sahaja, iaitu bagi membolehkan pemimpin untuk menerima semua jawatan kerajaan di semua peringkat.

"Sebagai Setiausaha Agung, saya perlu bertindak dalam tempoh lima hari untuk memudahkan EGM ini diadakan, jika tidak, tiga requisitionists (Dr Mah , Chia dan Ng) boleh memaklumkan mengenai EGM sendiri," kata Ong.

Mengenai sama ada EGM akan dilakukan menerusi pengundian rahsia atau dengan mengangkat tangan, beliau berkata, parti itu akan bersedia untuk kedua-dua pilihan dan menyerahkan kepada perwakilan untuk membuat keputusan pada hari berkenaan.

Pada mesyuarat agung tahunan parti itu pada 2011 dan 2012 yang lalu, MCA memutuskan untuk tidak menerima sebarang jawatan dalam kerajaan sekiranya menunjukkan prestasi yang teruk pada pilihan raya umum 2013.

Pada EGM pada 20 Oktober tahun lepas , perwakilan menolak usul untuk menarik balik keputusan itu, tetapi disokong dua usul lain, yang membolehkan mereka menerima pelantikan seperti Senator serta pelantikan di peringkat negeri, termasuk ahli majlis eksekutif negeri.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ops Tapis: 39 Penagih Dadah Ditahan Di Melaka

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL