1.5 Juta Pelawat Layari Star Online - Semasa | mStar

1.5 Juta Pelawat Layari Star Online

PETALING JAYA: Produk digital utama Star Media Group, The Star Online, berada di kedudukan teratasa bagi laman web berita tempatan, yang mencatatkan 1.01 juta pelawat unik pada Disember tahun lepas.

Menurut Persatuan Digital Malaysia (MDA) dan comScore Inc, keseluruhan perkhidmatan produk digital Star Media Group mencatatkan 1.5 juta pelawat unik di Malaysia.

Selain The Star Online, aset digital yang kumpulan itu termasuk StarProperty.my, Propwall , iBilik, myStarjob.com, StarMotoring, Carsifu dan mStar Online, dan kesemua portal ini mencatatkan 496,000 pelawat unik.

MDA merupakan badan perwakilan tertinggi bagi agensi penerbitan dalam talian, pengiklanan dan pembekal perkhidmatan digital di Malaysia, manakala comScore adalah sebuah syarikat teknologi Internet terkemuka yang membuat pemeriksaan terhadap apa yang pengguna lakukan apabila mereka melayari dunia digital.

"Kami berjaya mengekalkan The Star Online sebagai laman web berita paling popular di negara ini, dan juga kerana mencatatkan hampir 500,000 pelawat unik untuk laman-laman web lain, yang merupakan satu pencapaian amat bermakna," kata Ketua Produk (Digital) The Star, Serm Teck Choon.

"Terdapat usaha yang berterusan untuk mengukuhkan kedudukan sebagai nombor satu, dan juga untuk meningkatkan profail laman-man web kami yang lain.

"Kami yakin produk digital The Star akan terus menjadi tumpuan pegguna Internet di Malaysia," katanya.

Antara laman-laman web berita tempatan, Malaysiakini berada di tempat kedua dengan 838,000 pelawat unik , diikuti oleh Sinar Harian (763,000), The MalaysianInsider ( 669000), Berita Harian (612,000), myMetro (Harian Metro online) (590,000 ) dan Utusan Malaysia Online (476,000).

The Star Online merupakan satu-satunya laman berita tempatan yang berada dalam kedudukan lima teratas bagi laman web Malaysia.

Perangkaan dalam laporan itu tidak termasuk penggunaan Internet antarabangsa.

Di Malaysia, laporan comScore Media Metrix adalah berdasarkan data lebih 150,000 orang.

Bilangan pelawat unik yang dilaporkan hanya diukur berdasarkan pengunjung yang melayari internet menggunakan desktop, dan tidak termasuk mereka yang menggunakan peranti mudah alih dan tablet.

Artikel Sebelum

Zaid Mungkin Tanding Di Kajang

Artikel Berikut

Adenan Enggan Ulas Pelantikan KM

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit