PRK Kajang: Hari Mengundi 23 Mac - Semasa | mStar

PRK Kajang: Hari Mengundi 23 Mac


Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (kiri) bersama YDP MPKJ yang juga Pegawai Pengurus Pilihan Raya PRK Kajang, Datuk Hasan Nawawi Abdul Rahman selepas sidang media di pejabatnya di Putrajaya pada Rabu. -fotoTheStar/MOHD SAHAR MISNI
Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof (kiri) bersama YDP MPKJ yang juga Pegawai Pengurus Pilihan Raya PRK Kajang, Datuk Hasan Nawawi Abdul Rahman selepas sidang media di pejabatnya di Putrajaya pada Rabu. -fotoTheStar/MOHD SAHAR MISNI

PUTRAJAYA: Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang ditetapkan pada 23 Mac manakala tarikh penamaan calon ialah pada 11 Mac.

Tempoh berkempen adalah selama 12 hari.

Perkara itu diumumkan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof selepas mempengerusikan mesyuarat khas mengenai PRK Kajang di sini, Rabu.

Sebanyak 18 pusat mengundi disediakan bagi PRK Kajang iaitu tiga bagi undi awal dan 15 untuk pengundian biasa.

Kerusi DUN Kajang diisytiharkan kosong selepas Adunnya dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Chin Cheh meletak jawatan secara tiba-tiba pada 27 Januari lalu.

Menurut Abdul Aziz, daftar pemilih yang akan digunakan bagi PRK Kajang ialah Daftar Pemilih Induk 2012 bagi bahagian pilihan raya berkenaan yang digabungkan dengan Daftar-Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Pertama 2013, Suku Tahun Kedua 2013 dan suku tahun ketiga 2013 yang dikemas kini sehingga 26 Jan 2014, iaitu sehari sebelum peletakan jawatan penyandang.

Katanya seramai 39,278 pemilih berdaftar layak mengundi pada pilihan raya itu, termasuk 1,197 pengundi awal dan 26 pengundi dalam kategori tidak hadir atau berada di luar negara.

"Bagi tujuan pilihan raya ini, SPR akan menggunakan Kompleks Sukan MPKJ, Seksyen 15 Bandar Baru Bangi sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi," katanya.

PRK Kajang adalah yang ketiga selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Dua PRK sebelum ini ialah bagi DUN Kuala Besut di Terengganu yang diadakan pada 24 Julai tahun lalu diikuti DUN Sungai Limau, Kedah pada 4 November.

Kedua-dua kekosongan di kerusi tersebut berlaku setelah kematian penyandangnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain