Kementerian Luar Komited Bantu Bebaskan Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden - Semasa | mStar

Kementerian Luar Komited Bantu Bebaskan Pasangan Malaysia Ditahan Di Sweden

PETALING JAYA: Kementerian Luar akan terus mempertahankan pasangan Malaysia yang ditahan oleh polis Sweden, sambil menambah kementerian telah berusaha untuk membebaskan mereka sejak kes ini bermula.

"Sejak hari pertama penahanan itu, Kementerian melalui Kedutaan Malaysia di Stockholm telah terlibat sepenuhnya dalam menyediakan bantuan kepada pasangan tertuduh dalam pelbagai cara," kata Setiausaha Akhbar kepada Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman, Datin Nirvana Jalil Ghani, .

Beliau berkata pegawai di kementerian melihat kes ini sebagai kes yang serius dan akan terus berhubung dengan Sweden dalam memastikan pasangan dan hak anak-anak mereka telah dipenuhi.

Beliau merujuk kepada Pengarah Tourism Malaysia di Stockholm Azizul Raheem Awalluddin dan isterinya Shalwati Nurshal yang ditahan sejak 18 Disember tahun lepas.

Anak-anak mereka telah diambil dari jagaan pasangan ini dan diletakkan di bawah penjagaan keluarga angkat. Hukuman rotan diharamkan di Sweden.

Nirvana mengulas kenyataan Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang mengatakan bahawa kerajaan, termasuk Kementerian Luar dan Pelancongan boleh menyelesaikan perkara itu jika mereka bekerjasama secara serius.

"Sebagai tindak balas kepada permintaan Shahrizat, pegawai kami sentiasa ada sejak hari pertama untuk membantu dan menyokong pasangan itu," katanya.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain