Kerajaan Sasar 11 Peratus Penggunaan Tenaga Boleh Baharu Menjelang 2020 - Semasa | mStar

Kerajaan Sasar 11 Peratus Penggunaan Tenaga Boleh Baharu Menjelang 2020

KUALA NERANG: Kerajaan menyasarkan kira-kira 11 peratus penggunaan tenaga boleh baharu digunakan oleh orang ramai dan industri menjelang 2020, kata Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata pada masa ini sebanyak 1.5 peratus tenaga tersebut yang dijana menerusi tenaga solar, biogas dan biomass (sisa kelapa sawit) digunakan dalam negara.

Peratusannya diharap dapat ditingkatkan setiap tahun dan pengusaha tenaga boleh baharu yang terdiri daripada individu atau syarikat boleh mendapat bantuan daripada kerajaan persekutuan yang bertindak sebagai fasilitor dan menyediakan kemudahan pinjaman.

"Bagi pembelian panel solar, mereka boleh melakukan pinjaman di bank yang mengambil bahagian dan kerajaan akan menanggung dua peratus daripada kadar faedah pinjaman itu, " katanya kepada pemberita selepas mesyuarat cadangan Pembinaan Rumah Generasi Kedua Felda di Felda Lubok Merbau dekat sini, Selasa.

Anggota Parlimen Padang Terap itu berkata setakat ini, negara hanya menggunakan 862.4 mega watt (MW) sahaja untuk tenaga tersebut, tidak termasuk kuasa hidro besar yang menyumbang 3,281 MW.

Mahdzir berkata pelaksanaan sistem skim galakan atau Feed-in Tariff (FiT) pada Disember 2012 mendapat permintaan daripada masyarakat iaitu sebanyak 2,760 permohonan diterima untuk menghasilkan tenaga tersebut dengan kuota 536 MW sahaja.

"Bagi meningkatkan tahap efektif dan efisen FIT pihak kementerian merancang untuk memperkenalkan mekanisme lain termasuk pembidaan lebih kompetitif dan Standard Portfolio Boleh Baharu (RPS)," katanya.

Beliau berkata kerajaan persekutuan bercadang untuk meneroka lebih banyak tenaga boleh baharu lain seperti teknologi geothermal serta teknologi laut thermal. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain