BAS Sekolah Mungkin Dibenar Pamer Iklan - SPAD - Semasa | mStar

BAS Sekolah Mungkin Dibenar Pamer Iklan - SPAD

Syed Hamid Albar. - Foto LOW BOON TAT/The Star
Syed Hamid Albar. - Foto LOW BOON TAT/The Star

KUALA LUMPUR: Bas sekolah mungkin dibenarkan menjadi ruang mempamer iklan dalam tempoh terdekat, membolehkan pengendali bas untuk memperoleh pendapatan tambahan dan membantu menyederhanakan sebarang kenaikan tambang, kata Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Pengerusinya, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, suruhanjaya itu sedang melihat perkara itu supaya pengendali bas terbabit tidak meningkatkan kadar tambang sesuka hati.

"Kami sedang meneliti untuk membenarkan mereka mempamerkan iklan di bas sekolah dan bas tersebut digunakan sebagai bas pengantara bagi membolehkan pengendali memperoleh pendapatan tambahan," katanya kepada pemberita di Terminal Bersepadu Bandar Tasik Selatan.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Kempen Kesedaran dan Pematuhan Keselamatan untuk pengendali bas dan kenderaan barangan.

Ketua Pegawai Eksekutif SPAD, Mohamad Nur Ismal Kamal kemudiannya mengesahkan suruhanjaya itu sedang mengendalikan idea itu dalam program perintis.

Beliau berkata, bergantung kepada keputusan program tersebut, rancangan itu mungkin akan berkuatkuasa pada penghujung suku pertama tahun ini.

Segelintir pengendali bas sekolah telah menaikkan kadar tambang, berikutan kenaikan kos operasi baru-baru ini.

Tindakan itu menyebabkan sekumpulan ibu bapa mengadu mengeluarkan perbelanjaan lebih untuk tambang pengangkutan anak-anak mereka.

Buat masa ini, bas sekolah tiada ruang untuk pengiklanan di casis bas tersebut dan hanya dibenarkan dengan cat latar belakang berwarna oren dan tulisan berwarna hitam.

Kadar tambang bas sekolah baru akan diumumkan pada Mac tahun ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain