Comango Entiti Tidak Sah - KDN

PETALING JAYA: Kementerian Dalam Negeri menganggap Gabungan NGO-NGO Hak Asasi Manusia (Comango) adalah sebagai entiti haram kerana tidak didaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Mohamad Khalid Shariff berkata pertubuhan itu yang cuba menjuarai isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak didaftarkan di bawah Akta Pertubuhan 1966.

"Comango menghantar laporan kepada Majlis Hak Asasi Manusia Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) bagi tujuan Penilaian Berkala.

"Organisasi-organisasi dalam gabungan itu tidak berdasarkan kepada ajaran Islam dan kebanyakan mereka tidak berdaftar," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Beliau menjelaskan terdapat 54 organisasi yang menganggotai Comango, tetapi hanya 15 daripada mereka yang didaftarkan dengan ROS.

"Mana-mana pertubuhan yang berhasrat untuk menganjurkan aktiviti-aktiviti yang sah di negara ini perlu berdaftar dengan ROS di bawah Seksyen 7 Akta Pertubuhan 1966.

"Mana-mana organisasi yang gagal mematuhi peraturan-peraturan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 41 (1 ) (b ) akta yang sama," katanya.

Sebelum ini, Comango membawa laporan ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) antara lain untuk menuntut supaya murtad diterima sebagai hak kebebasan beragama; mengiktiraf hak pengamal lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT); menghalalkan perzinaan atas alasan kedua-dua pihak rela dan bersetuju.

Artikel Berikut

Klik

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain