Saya Tidak Menyesal Tidak Pertahankan Jawatan Presiden - Chua - Semasa | mStar

Saya Tidak Menyesal Tidak Pertahankan Jawatan Presiden - Chua

Dr Chua Soi Lek (kanan) mengundi pada Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) MCA di Wisma MCA, Sabtu. Foto:BERNAMA
Dr Chua Soi Lek (kanan) mengundi pada Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) MCA di Wisma MCA, Sabtu. Foto:BERNAMA

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menegaskan beliau tidak menyesal apabila membuat keputusan untuk tidak mempertahankan jawatan presiden MCA.

"Kehidupan saya tidak semata-mata hanya berkisar kepada politik sahaja, malah saya masih ada rancangan lain selepas berundur nanti.

"Namun demikian, saya masih merupakan seorang perwakilan dan anggota parti dan akan terus memberi sokongan kepada parti tidak kira dalam memberi nasihat ataupun menghadiri sebarang program yang dianjurkan oleh parti," katanya.

Bercakap pada sidang media selepas mengundi pada pemilihan parti sempena Perhimpunan Agung MCA kali ke-60 di Wisma MCA pada Sabtu beliau berkata keputusan tidak mempertahankan jawatannya itu untuk memberi peluang kepada pucuk pimpinan yang baharu menerajui parti.

"Saya turut berharap dan sentiasa mendoakan agar pucuk pimpinan yang baharu ini dapat mengembalikan sokongan masyarakat Cina terhadap MCA dan sama-sama berjuang untuk berkhidmat kepada mereka," katanya.

Mengulas tentang ucapan Perdana Menteri yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak, Dr Chua berkata rakyat seharusnya bijak membuat penilaian terhadap BN secara keseluruhannya terutamanya MCA kerana parti itu merupakan sebahagian komponen daripada entiti itu.

"Ini bukan soal pucuk pimpinan sahaja... ini soal sokongan kepada kerajaan. MCA merupakan sebahagian daripada BN, apa dasar yang dilaksanakan oleh BN akan ditafsirkan seperti MCA sebahagian daripadanya.

"Kalau dasar itu rakyat tak terima, maka MCA dan parti komponen lain (juga) akan menanggung beban ini," katanya.

Sementara itu, Dr Chua juga menyeru semua perwakilan agar menghormati sebarang keputusan yang dibuat selepas pemilihan dan bekerjasama dengan barisan kepemimpinan yang baharu bagi menerajui parti.

"Saya tidak mahu sejarah berulang apabila ada perwakilan yang tidak puas hati ketika saya dipilih menjadi presiden pada pemilihan tahun 2010 lalu meletakkan jawatan meninggalkan parti.

"Ini satu tindakan yang tidak bertanggungjawab, tidak menghormati sistem demokrasi yang diamalkan serta tidak menghormati keputusan perwakilan kerana golongan ini mementingkan diri sendiri yang mahukan individu tertentu sahaja memimpin parti dan enggan bekerjasama dengan pemimpin baharu," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan