11 Wanita Warga Filipina Ditahan Di Batu Sapi, Sandakan - Semasa | mStar

11 Wanita Warga Filipina Ditahan Di Batu Sapi, Sandakan

SANDAKAN: Seramai sebelas wanita warga Filipina ditahan dalam serbuan Op Cantas Khas Laut di sebuah rumah atas air di kawasan Kampung Sundang Laut, Batu Sapi di sini kira-kira pukul 4 petang Jumaat.

Komander Pasukan Polis Marin Wilayah 4 Sabah ACP Mohamad Madun berkata kesemua wanita yang berumur dalam lingkungan 21 hingga 35 tahun itu ditahan oleh sepasukan polis marin kerana tidak mematuhi peraturan memasuki negara ini.

"Mereka memiliki pasport namun tidak mendapat endosmen daripada Jabatan Imigresen; dipercayai datang ke negeri ini untuk mendapatkan peluang pekerjaan.

"Mereka didapati tidak memiliki pas lawatan yang sah dan disyaki menyusup masuk ke daerah ini melalui jalan laut kemudian mendarat tidak melalui pintu masuk yang diwartakan," katanya dalam satu kenyataan di sini, Sabtu.

Menurut Mohamad polis marin turut menahan tuan rumah itu, seorang lelaki warga tempatan berusia 57 tahun yang disyaki melindungi pendatang tanp

Kes disiasat di bawah Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/1963 bagi wanita terbabit dan jika sabit kesalahan mereka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau tidak lebih lima tahun penjara atau kedua-duanya dan hendaklah juga bertanggungan kepada sebatan tidak lebih daripada enam sebatan.

Manakala lelaki yang melindungi warga asing pula, akan disiasat mengikut Seksyen 55(e) akta yang sama dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi RM30,000 atau penjara tidak melebihi 12 bulan atau kedua-duanya bagi setiap imigran haram yang dijumpai di premis.

Mohamad menegaskan bahawa pasukan polis marin akan terus mempergiat usaha dalam membanteras aktiviti kemasukan pendatang tanpa izin ke negeri ini dengan melakukan rondaan di kawasan perairan dan meningkatkan pengumpulan maklumat risikan.

Beliau berkata bagi sebarang maklumat berhubung sebarang kegiatan jenayah di laut, sungai dan persisiran pantai Sabah khususnya Sandakan orang ramai dialu-alukan menghubungi pejabat polis marin di talian 089-221423 / 221424 / 221453. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?