Kedah Siasat Kes Penebangan Hutan Tidak Terkawal - Semasa | mStar

Kedah Siasat Kes Penebangan Hutan Tidak Terkawal

ALOR SETAR: Kerajaan Kedah akan melakukan siasatan untuk mengenal pasti pihak yang melakukan kerja-kerja penebangan hutan secara tidak terkawal di beberapa kawasan hutan di negeri ini terutama di Langkawi.

Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata tindakan tegas akan diambil terhadap pihak yang terlibat dengan kerja-kerja itu.

Katanya kerajaan negeri sebelum ini telah memutuskan seluruh kawasan hutan di Langkawi adalah hutan simpan kekal yang tidak dibenarkan sebarang aktiviti perhutanan dan pembalakan.

"Saya kecewa berlakunya pencerobohan seperti ini. Saya minta kalau ada laporan kegiatan itu masih berlaku, kena maklumkan pihak berkuasa di Langkawi. Kita di sini (tanah besar) dah mula nak ambil tindakan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangan Kerajaan Persekutuan kepada sekolah agama rakyat dan persatuan agama daerah Yan di sini, Rabu.

Sebuah akhbar baru-baru ini melaporkan beberapa kawasan hutan di daerah Langkawi, Baling dan Padang Terap dikenal pasti semakin 'cerah' ekoran berlakunya aktiviti penebangan hutan dan pengusahaan tanah secara tidak terkawal.

Laporan itu memetik kenyataan Pengarah Jabatan Perhutanan Kedah Ku Azmi Ku Aman bahawa tinjauan dan siasatan dilakukan bahagian penguat kuasa, didapati kawasan tersebut diceroboh oleh individu dan bukannya mana-mana syarikat. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian