Individu Bersama Pelaku Rogol Turut Dianggap Penjenayah - Semasa | mStar

Individu Bersama Pelaku Rogol Turut Dianggap Penjenayah

KUALA LUMPUR: Individu yang didapati berada bersama atau merangsang anggota kumpulannya melakukan jenayah rogol tetap dianggap penjenayah, walaupun tidak melakukan jenayah seksual.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri berkata perkara itu antara klausa baharu yang dimasukkan dalam pindaan Akta Kanun Keseksaan, memandangkan sebelum ini tidak ada sebarang peruntukan berhubung kesalahan rogol berkumpulan.

"Sebagai contoh seseorang individu yang didapati hadir dalam perlakuan jenayah rogol termasuk sebagai penjaga pintu bilik atau pemandu kereta tetap dianggap penjenayah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan peringkat dasar Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2013 di Dewan Negara pada Rabu.

Pindaan kepada Akta Kanun Keseksaan itu antara lain bertujuan memasukkan seksyen baharu 375B mengenai kesalahan baharu rogol secara berkumpulan yang membawa hukuman penjara tidak kurang daripada 10 tahun dan tidak lebih 30 tahun.

Nancy menarik perhatian sabitan itu dibuat berasaskan niat bersama dan turut menjadi amalan perundangan di India sewaktu negara berkenaan berdepan kes jenayah rogol berkumpulan baru-baru ini. Kepada cadangan supaya hukuman sebat turut dikenakan bagi kesalahan rogol berkumpulan seperti mana hukuman bagi kes rogol biasa, Nancy berkata perkara itu tidak perlu kerana hukuman penjara dalam tempoh yang lama sudah cukup berat.

"Hukuman sebatan ke atas pesalah rogol berkumpulan tidak perlu kerana hukuman penjara 10 hingga 30 tahun sudah memadai. Tempoh hukuman penjara yang lama itu sudah berat dan cukup untuk mengajar mana-mana pesalah rogol," katanya.

Seksyen 376 Kanun Keseksaan memperuntukkan seseorang yang didapati bersalah melakukan jenayah rogol boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan tidak kurang 10 sebatan. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain