Skuad Khas Bencana Terlatih Dalam Bidang Keselamatan Ditubuh - Semasa | mStar

Skuad Khas Bencana Terlatih Dalam Bidang Keselamatan Ditubuh

Subramaniam (kanan) melancarkan tabung mangsa banjir Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu sewaktu melawat Hospital Kemaman di sini hari ini.
Turut hadir Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr Anwa Sulaiman (kiri) dan Setiausaha Bahagian Khidmat Pengurusan, Kementerian Kesihatan, Datuk Noor Majidah Walad (tengah). Foto BERNAMA
Subramaniam (kanan) melancarkan tabung mangsa banjir Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu sewaktu melawat Hospital Kemaman di sini hari ini. Turut hadir Pengarah Kesihatan Terengganu, Datuk Dr Anwa Sulaiman (kiri) dan Setiausaha Bahagian Khidmat Pengurusan, Kementerian Kesihatan, Datuk Noor Majidah Walad (tengah). Foto BERNAMA

KEMAMAN: Kementerian Kesihatan akan menubuhkan skuad khas untuk menghadapi bencana dengan memberi latihan dan kemahiran keselamatan kepada pegawai perubatan yang terpilih, kata menterinya, Datuk Seri Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata, anggota skuad khas itu akan diberikan beberapa latihan keselamatan oleh pegawai dari agensi keselamatan yang berkaitan agar mereka lebih bersedia apabila menyertai misi bantuan bencana pada masa akan datang.

"Pegawai perubatan bukan sahaja perlu diberi latihan berkaitan perubatan malah juga latihan keselamatan seperti menyelamat mangsa banjir," katanya kepada pemberita selepas mendengar taklimat dan lawatan rasmi di Pejabat Kesihatan Daerah Kemaman di sini.

Beliau berkata, skuad khas bencana itu akan dibentuk dalam masa terdekat dan melibatkan beberapa pegawai perubatan yang terpilih.

Skuad khas itu akan ditempatkan di beberapa kawasan yang dilanda bencana dan mereka akan dikerah membantu mangsa bencana selain bantuan daripada pegawai perubatan sedia ada, katanya.

Sementara itu Subramaniam berkata, setakat ini belum ada sebarang laporan atau aduan luar biasa serangan wabak penyakit di kawasan terjejas banjir di negeri Pantai Timur.

Namun katanya pemantauan dari semasa ke semasa akan dibuat oleh pegawai perubatan untuk mengawal sebarang wabak penyakit berjangkit.

Katanya selain mempersiapkan pegawai dengan gelombang kedua banjir, pihaknya juga berharap banjir awal Disember lepas menjadi pengajaran agar semua pihak lebih bersedia apabila bencana melanda. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain