Hanya Rumah Ibadat Berdaftar Dapat Diskaun Bil Elektrik 10 Peratus - Semasa | mStar

Hanya Rumah Ibadat Berdaftar Dapat Diskaun Bil Elektrik 10 Peratus

KUALA LUMPUR: Diskaun 10 peratus untuk bil bulanan elektrik hanya akan diberi kepada rumah ibadat yang berdaftar dengan kerajaan pusat atau negeri, persidangan Dewan Negara diberitahu, Selasa.

Timbalan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata rumah ibadat yang tidak berdaftar tidak layak menerima diskaun khas itu kerana dikategori sebagai pengguna komersial.

Walaupun dapat diskaun, kerajaan berharap premis berkenaan dapat melaksanakan penjimatan elektrik dan menjadi contoh kepada masyarakat, katanya semasa menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2014, di sini.

Beliau menjawab celahan Senator Firdaus Abdullah.

Diskaun itu dinikmati oleh sekolah kerajaan, institusi pengajian tinggi, rumah ibadat dan rumah kebajikan yang berdaftar dengan kerajaan, selain institusi pendidikan yang ditaja sebahagiannya oleh kerajaan, serta hospital universiti di bawah Kementerian Pendidikan.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Halimah Mohd Sadique berkata sebanyak 1,251 syarikat dan 4,090 anggota lembaga pengarah telah disenarai hitam atas pelbagai kesalahan berhubung projek perumahan di seluruh negara setakat 31 Mei lalu.

Katanya daripada jumlah itu, 118 syarikat disenarai hitam kerana projek terbengkalai dan 250 lagi kerana 'projek sakit'.

"Mana-mana individu yang didapati bersalah menimbulkan masalah dalam menyiapkan sesuatu projek perumahan tidak akan dapat lari daripada disenarai hitam.

"Kalau nama syarikat boleh ditukar tetapi nama anggota lembaga pengarah yang telah disenarai hitam tidak akan berpeluang lagi untuk terlibat dalam industri tersebut," katanya kepada celahan Senator Datuk Noriah Mahat yang ingin tahu jumlah syarikat hartanah itu yang telah disenarai hitam. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain