Genting Malaysia & ECER Bangunkan Semula Resorts World Genting - Semasa | mStar

Genting Malaysia & ECER Bangunkan Semula Resorts World Genting

KUALA LUMPUR: Genting Malaysia Bhd (GENM) dan entiti kumpulannya (GENM Group), berganding babu dengan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), untuk memulakan satu pelan induk besar 10 tahun bagi pembangunan semula Resorts World Genting (RWG) dengan kos RM5 bilion.

GENM Group dan ECERDC menandatangani satu Memorandum Persefahaman pada 16 Disember bagi pembangunan semula RWG itu, yang dikenali sebagai cadangan Pelan Pelancongan Bersepadu Genting (GITP), yang dijangka dilaksanakan berperingkat-peringkat.

Kedua-dua pihak akan bekerjasama dan memanfaatkan bidang kepakaran, kekuatan, pengalaman dan sumber masing-masing, serta berkongsi maklumat faedah bersama bagi pembangunan GITP, kata GENM dalam satu kenyataan, Selasa.

"Peranan ECERDC ialah memberikan bantuan kepada GENM Group, termasuk penyelarasan dengan jabatan dan agensi kerajaan berkaitan dari kerajaan negeri dan Persekutuan.

"Ia akan juga memberikan insentif cukai berkaitan apabila GENM Group memenuhi syarat-syarat kelayakan dan terma-terma pakej insentif yang diluluskan," jelas Genting Malaysia.

Cadangan GITP, yang ditetapkan sebagai satu Projek Permulaan di bawah bidang kuasa ECERDC itu, dijangka memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih besar, menjana peluang-peluang keusahawanan dan guna tenaga, selaras dengan sasaran Koridor Ekonomi Pantai Timur dan pelancongan Malaysia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain