Proses Pemprofilan Baru Untuk Pelajar Antarabangsa Diperkenal

P Kamalanathan
P Kamalanathan
P Kamalanathan

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS), pusat sehenti bagi pendaftaran pelajar asing akan memperkenalkan proses pemprofilan baru untuk pelajar antarabangsa.

Timbalan Menteri Pelajaran P Kamalanathan berkata pelajar asing akan diletakkan sebagai berprofil 'rendah' atau 'tinggi' risiko apabila mereka memohon untuk belajar di Malaysia.

"Pelajar berisiko rendah boleh menikmati beberapa pengecualian yang hampir sama dengan dasar 'laluan hijau', manakala pemohon berisiko tinggi akan tertakluk kepada proses pemeriksaan biasa atau dipertingkatkan.

"Untuk meringkaskannya, proses profil risiko memberi tumpuan kepada individu manakala akses lorong hijau adalah 'institusi -centric'.

"Pelepasan ekspres 'laluan hijau' hanya terpakai kepada mereka yang bercadang untuk melanjutkan pengajian di kampus cawangan universiti luar negara serta kolej dan universiti swasta yang telah mencapai Tahap Lima dan ke atas dalam Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Setara)," katanya dalam ucapannya sebelum merasmikan Pameran Pendidikan The Star di sini, Sabtu.

Diperkenalkan pada tahun 2007, kadar Setara universiti dan kolej universiti dari Tahap Satu (buruk) untuk Tahap Enam (cemerlang) digunakan berdasarkan kualiti pengajaran dan pembelajaran .

Kamalanathan berkata pelajar yang belajar di institusi yang menduduki tempat Tahap Lima dan ke atas, serta kampus cawangan luar negeri, akan diberikan visa untuk tempoh kursus mereka dan bukannya perlu memperbaharui visa mereka setiap tahun.

"Dasar laluan hijau tidak akan mendiskriminasi pemohon berdasarkan institusi yang mereka pohon," kata beliau sambil menambah semua pelajar akan menjalani proses saringan yang sama untuk mendapatkan visa.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

47 Ditahan Dalam Ops Tiong

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain