Proses Pemprofilan Baru Untuk Pelajar Antarabangsa Diperkenal - Semasa | mStar

Proses Pemprofilan Baru Untuk Pelajar Antarabangsa Diperkenal

P Kamalanathan
P Kamalanathan

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS), pusat sehenti bagi pendaftaran pelajar asing akan memperkenalkan proses pemprofilan baru untuk pelajar antarabangsa.

Timbalan Menteri Pelajaran P Kamalanathan berkata pelajar asing akan diletakkan sebagai berprofil 'rendah' atau 'tinggi' risiko apabila mereka memohon untuk belajar di Malaysia.

"Pelajar berisiko rendah boleh menikmati beberapa pengecualian yang hampir sama dengan dasar 'laluan hijau', manakala pemohon berisiko tinggi akan tertakluk kepada proses pemeriksaan biasa atau dipertingkatkan.

"Untuk meringkaskannya, proses profil risiko memberi tumpuan kepada individu manakala akses lorong hijau adalah 'institusi -centric'.

"Pelepasan ekspres 'laluan hijau' hanya terpakai kepada mereka yang bercadang untuk melanjutkan pengajian di kampus cawangan universiti luar negara serta kolej dan universiti swasta yang telah mencapai Tahap Lima dan ke atas dalam Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Setara)," katanya dalam ucapannya sebelum merasmikan Pameran Pendidikan The Star di sini, Sabtu.

Diperkenalkan pada tahun 2007, kadar Setara universiti dan kolej universiti dari Tahap Satu (buruk) untuk Tahap Enam (cemerlang) digunakan berdasarkan kualiti pengajaran dan pembelajaran .

Kamalanathan berkata pelajar yang belajar di institusi yang menduduki tempat Tahap Lima dan ke atas, serta kampus cawangan luar negeri, akan diberikan visa untuk tempoh kursus mereka dan bukannya perlu memperbaharui visa mereka setiap tahun.

"Dasar laluan hijau tidak akan mendiskriminasi pemohon berdasarkan institusi yang mereka pohon," kata beliau sambil menambah semua pelajar akan menjalani proses saringan yang sama untuk mendapatkan visa.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain