SPRM Optimis Program Latihan Mampu Bantu Negara Asing Perangi Rasuah - Semasa | mStar

SPRM Optimis Program Latihan Mampu Bantu Negara Asing Perangi Rasuah

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yakin program latihan penyiasatan dan pendakwaan yang dianjurkannya untuk 19 pegawai dari Palestin dapat membantu memerangi rasuah dengan berkesan di negara berkenaan.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata ia juga menjadi platform bagi perkongsian idea dan pengalaman dalam bidang berkaitan selain dapat membangunkan agensi pencegahan rasuah mereka.

"Saya berharap latihan ini mendedahkan mereka kepada teknik siasatan yang berkesan dan sistem perundangan yang efektif bagi Palestin.

"Sejak beberapa tahun lepas juga kita dapati banyak negara Arab yang membangunkan agensi mereka, meminta bantuan SPRM," katanya dalam kenyataan SPRM pada Khamis sempena majlis perasmian program latihan itu kendalian Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (Maca) bermula 3 hingga 17 Dis ini.

Jelas Abu Kassim, latihan yang dibiayai Agensi Kerjasama Antarabangsa Jepun (Jica) dengan kerjasama Program Teknikal Malaysia (MTCP) itu juga merupakan penyertaan sulung pegawai Palestin yang turut mendapat pengiktirafan Pejabat Pertubuhan Bangsa Bersatu Mengenai Dadah dan Jenayah (UNODC).

Sementara itu dalam kenyataan sama, Pengurus Program Jica Umme Aiman Siddiqi berkata program bersama agensi pencegahan rasuah itu merupakan kerjasama julung kali antara Jepun, Malaysia dan Palestin.

"Kita telah melalui sesi latihan bersama Bank Negara tahun lalu dan bagi model pencegahan rasuah, SPRM dilihat sebagai contoh terbaik dalam memenuhi kehendak selain dapat membantu negara-negara membangun yang lain," kata Umme Aiman.

Sejak penubuhan Maca pada 2006, hampir 1,500 pegawai menjalani pelbagai latihan berkaitan penguatkuasaan antirasuah di peringkat nasional dan antarabangsa sehingga tahun lepas. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain