Siasatan Kes Siti Aishah Mungkin Ambil Masa Setahun - Semasa | mStar

Siasatan Kes Siti Aishah Mungkin Ambil Masa Setahun

Siti Aishah Abd Wahab.
Siti Aishah Abd Wahab.

PETALING JAYA: Siasatan kes Siti Aishah Abd Wahab, 69, warga Malaysia yang didakwa dijadikan hamba selama 30 tahun oleh pemimpin fahaman Maoist di London, mungkin mengambil masa selama setahun.

"Berdasarkan maklumat yang saya perolehi daripada kedutaan dan pihak polis, siasatan sedang dijalankan dan ia mungkin memakan masa selama setahun kerana terdapat 50,000 dokumen untuk dikaji semula.

"Sama ada dia (Siti Aishah) mahu pulang, persoalannya masih terbuka. Dia adalah warganegara yang bebas.

"Saya difahamkan dia merupakan penduduk tetap Britain, jadi dia bebas untuk masuk dan keluar dari negara ini," kata Hishamuddin Rais.

Hishamuddin berkata dia tidak bertemu secara peribadi dengan Siti Aishah ketika berada di London tetapi kakak sulungnya, Kamar Mautum telah bertemu dengan Aishah di satu lokasi rahsia.

"Laporan sebelum ini menyebut mereka bertemu selama 40 minit, tetapi sebenarnya mereka menghabiskan masa bersama selama satu jam 40 minit," katanya sambil memberitahu Siti Aishah kini sedang dipantau rapi selepas diserang strok baru-baru ini.

Keluarga Siti Aishah di Malaysia dikatakan kini berasa lega dan bersyukur kerana dia selamat.

"Mereka lega selepas dia dikenalpasti dan dibebaskan. Tiada lagi tanda tanya dan kami tahu dia selamat," kata editor majalah Astro Awani, Zan Azlee.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel