Siasatan Kes Siti Aishah Mungkin Ambil Masa Setahun - Semasa | mStar

Siasatan Kes Siti Aishah Mungkin Ambil Masa Setahun

Siti Aishah Abd Wahab.
Siti Aishah Abd Wahab.

PETALING JAYA: Siasatan kes Siti Aishah Abd Wahab, 69, warga Malaysia yang didakwa dijadikan hamba selama 30 tahun oleh pemimpin fahaman Maoist di London, mungkin mengambil masa selama setahun.

"Berdasarkan maklumat yang saya perolehi daripada kedutaan dan pihak polis, siasatan sedang dijalankan dan ia mungkin memakan masa selama setahun kerana terdapat 50,000 dokumen untuk dikaji semula.

"Sama ada dia (Siti Aishah) mahu pulang, persoalannya masih terbuka. Dia adalah warganegara yang bebas.

"Saya difahamkan dia merupakan penduduk tetap Britain, jadi dia bebas untuk masuk dan keluar dari negara ini," kata Hishamuddin Rais.

Hishamuddin berkata dia tidak bertemu secara peribadi dengan Siti Aishah ketika berada di London tetapi kakak sulungnya, Kamar Mautum telah bertemu dengan Aishah di satu lokasi rahsia.

"Laporan sebelum ini menyebut mereka bertemu selama 40 minit, tetapi sebenarnya mereka menghabiskan masa bersama selama satu jam 40 minit," katanya sambil memberitahu Siti Aishah kini sedang dipantau rapi selepas diserang strok baru-baru ini.

Keluarga Siti Aishah di Malaysia dikatakan kini berasa lega dan bersyukur kerana dia selamat.

"Mereka lega selepas dia dikenalpasti dan dibebaskan. Tiada lagi tanda tanya dan kami tahu dia selamat," kata editor majalah Astro Awani, Zan Azlee.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain