Pemuda Umno Garis Tiga Langkah Utama Tawan Generasi Muda - Semasa | mStar

Pemuda Umno Garis Tiga Langkah Utama Tawan Generasi Muda

Khairy Jamaluddin menyampaikan ucapan penangguhan pada Persidangan Pemuda Umno, Rabu. - Foto AZMAN GHANI/The Star.
Khairy Jamaluddin menyampaikan ucapan penangguhan pada Persidangan Pemuda Umno, Rabu. - Foto AZMAN GHANI/The Star.

KUALA LUMPUR: Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin pada Rabu menggariskan tiga langkah utama bagi memenangi hati orang muda untuk menyokong Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum (PRU) ke-14 nanti.

Langkah pertama, mengadakan program 'Jelajah Anak Muda' mulai tahun depan dengan mengerahkan tenaga Pemuda dalam kalangan perwakilan Exco dan Bahagian.

"Pemuda akan menjelajah institut pengajian tinggi awam, politeknik dan institut latihan bagi menemui mereka. Kita juga akan menghantar wakil bertemu pelajar di luar negara," katanya dalam ucapan penggulungan di Perhimpunan Agung Pemuda 2013 di sini Rabu.

Bagi langkah kedua, Khairy berkata pihaknya akan menerap pendekatan ke pusat ibadah, yang mana pada masa sama, akan cuba menjadi ejen penyelesai masalah rakyat.

Beliau berkata Pemuda juga akan lebih ke depan dalam mencari penyelesaian masalah seperti banjir dan kebakaran agar rakyat tidak perlu lagi menunggu wakil rakyat mereka berbuat sesuatu.

"Kerana itulah kita telah meminta rakan-rakan Pemuda kita yang berada di sini supaya segera pulang ke kawasan dilanda banjir. Ada lebih kurang tujuh atau lapan bahagian telah kita arah pulang hari ini bagi membantu penduduk yang terjejas dengan banjir," katanya.

Khairy berkata langkah ketiga menyaksikan Pemuda tidak perlu takut berdepan serangan pembangkang di arena politik dan segera tampil berdebat, jika perlu, untuk menerangkan sesuatu isu yang timbul.

Beliau berkata menerusi cara ini, generasi muda akan lebih mempercayai kredibiliti dan keupayaan Pemuda sekali gus tidak membenarkan pembangkang menang percuma.

Dalam pada itu, Khairy berkata Pemuda dan pihak berwajib akan membantu kira-kira 60,000 daripada 140,000 pemohon mendapatkan Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) secepat mungkin.

Katanya, status pemohon ialah sedang menjalani kursus dan pemeriksaan, 50,000 berjaya memperoleh lesen manakala bakinya adalah mereka yang mempunyai masalah kerana lokasi yang jauh, dan golongan ini akan menerima bayaran khas daripada Pemuda. Program BL1M merupakan antara inisiatif Pergerakan Pemuda Umno di bawah kelolaan Sekretariat Hal Ehwal Bandar bagi membolehkan penunggang motosikal muda memperoleh lesen B2 dengan kadar yang lebih murah.

Sementara itu, dalam sidang akhbar, Khairy ditanya berkaitan kemelut beliau dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berhubung pembabitan Penasihat Persatuan Bola Sepak Kelantan Tan Sri Annuar Musa, yang digantung FAM sebelum ini kerana mengkritik skuad kebangsaan.

Khairy sebelum ini dilapor menuduh FAM bersikap dwistandard apabila membiarkan Annuar, yang masih dalam penggantungan, membuat kenyataan media dan sidang akhbar.

Seakan mengeruhkan keadaan, Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM Datuk Taufek Abdul Razak mencabar Khairy memberi bukti berhubung dakwaan itu.

Jawab Khairy: "Di dalam akhbar, sudah ada banyak bukti beliau (Annuar) membuat sidang akhbar memperkenalkan pemain, siap ada gambar. Ada banyak kali (sidang akhbar). Waima satupun sudah cukup (untuk bukti).

"Itu aktiviti bola sepak. Seharusnya kena definisikan aktiviti bola sepak. Kalau minta saya bagi keterangan, segala gambar di dalam akhbar sudah cukup membuktikannya.

"Esok (Khamis) saya akan jumpa Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dan minta pandangan mereka. Selepas itu barulah saya akan membuat keputusan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian