Kesederhanaan Sebagai Elemen Peneutral Satukan Ideologi Berbeza - Ahmad Zahid - Semasa | mStar

Kesederhanaan Sebagai Elemen Peneutral Satukan Ideologi Berbeza - Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR: Konsep kesederhanaan boleh menjadi elemen peneutral dalam menyatukan ideologi berbeza yang diamal oleh negara di seluruh dunia, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid, yang juga Naib Presiden Umno, menyeru negara terbabit agar bersatu di bawah payung kesederhanaan dan menjauhi sistem ektremisme yang semakin menular.

"Ideologi berbeza yang diamal oleh negara berkenaan tidak semestinya bergerak secara selari. Sentiasa ada cara dan kaedah di mana kita boleh berbincang sebelum membuat keputusan untuk bertolak ansur," katanya dalam majlis makan malam Forum Antarabangsa Umno sempena Perhimpunan Agung Umno 2013 di sini.

Antara tokoh politik terkemuka yang menghadiri forum dua hari itu ialah pemimpin Hamas Khalid Meshaal, calon presiden Indonesia dari Parti Golkar Aburizal Bakrie dan bekas Naib Presiden Kenya Stephen Kalonzo Musyoka.

Berkongsi kesederhanaan Malaysia dengan hadirin, Ahmad Zahid berkata konsep itu bukan sesuatu yang asing di negara ini kerana ia didokong oleh Bapa Kemerdekaan Malaysia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dalam usaha memerdekakan negara secara aman.

"Sejarah negara ini dibentuk terutama menerusi kerjasama dan perundingan berbanding keganasan serta pertumpahan darah. Ia dibentuk menerusi perjanjian damai berbanding konflik berdarah," katanya.

Sehingga hari ini, Ahmad Zahid berkata pemimpin dan perunding Malaysia menggunakan konsep kesederhanaan bagi menyelesaikan sesuatu konflik.

Kerangka Perjanjian antara kerajaan Aquino dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) yang diatur Malaysia adalah bukti berhubung perkara ini, katanya.

"Konsep kesederhanaan tidak akan luput ditelan zaman," katanya.

Beliau juga berpendapat kesederhanaan bukan milik eksklusif masyarakat barat sebaliknya ia bersifat universal.

Ahmad Zahid juga berkata Malaysia percaya prinsip kebebasan, toleransi dan kerjasama akan menjadi penyelamat komuniti global.

"Malaysia berpegang kepada prinsip setiap negara perlu diberi peluang menjadi arkitek dan menentukan nasib mereka sendiri.

"Bagaimanapun, arkitek itu tidak seharusnya menggunakan keganasan sebagai alat politik. Beliau juga tidak seharusnya mengagung-agungkan ekstremisme dengan mengorbankan kesederhanaan," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain