Kerajaan Selangor Belum Mulakan 360 Projek Pembangunan Di Bawah RMK10 Pada 2012 - Semasa | mStar

Kerajaan Selangor Belum Mulakan 360 Projek Pembangunan Di Bawah RMK10 Pada 2012

KUALA LUMPUR: Kerajaan Selangor belum memulakan 360 projek atau 46.7 peratus daripada 771 projek yang telah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) pada tahun 2012.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara 2012, antara projek terbabit adalah empat projek menaik taraf laluan atau jalan melibatkan kos RM170 juta yang belum dapat dimulakan kerana anggaran siling peruntukan di bawah RMK-10 tidak mencukupi dan keutamaan projek adalah rendah.

Selain itu, lima projek dengan nilai tertinggi RM378.62 juta masih dalam perancangan proses tender, menurut laporan itu yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin.

Menurut laporan itu, dua projek melibatkan Jabatan Kehakiman Syariah, iaitu projek menaik taraf bangunan dan kawasan sekitar Mahkamah Rendah Syariah Petaling serta projek menaik taraf bangunan Mahkamah Rendah Syariah Sepang masing-masing bernilai RM45,000, telah digugurkan kerana masih menunggu kelulusan Sijil Layak Menduduki.

Sementara itu, sebanyak 409 projek iaitu 53 peratus daripada 771 projek di bawah RMK-10 yang diluluskan telah siap atau sedang dilaksanakan.

Menurut laporan itu, projek yang diperuntukkan kepada Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Pengairan serta Saliran, merupakan jumlah tertinggi yang masih belum dimulakan atau dalam perancangan atau digugurkan, iaitu masing-masing 194 dan 122.

Bagaimanapun, menurut laporan itu, pencapaian perbelanjaan pembangunan kerajaan Selangor pada 2012 adalah sebanyak 94.6 peratus.

Menurut laporan itu, kerajaan Selangor perlu memberi perhatian terhadap perancangan dan pelaksanakan projek pembangunan yang cekap dan berkesan bagi meningkatkan kemakmuran negeri dan kesejahteraan rakyat. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia