Kerajaan Kelantan Belum Siapkan 15 Projek Pembangunan RMK10 Bagi 2012 - Semasa | mStar

Kerajaan Kelantan Belum Siapkan 15 Projek Pembangunan RMK10 Bagi 2012

KUALA LUMPUR: Kerajaan Kelantan belum menyiapkan 15 projek pembangunan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10) bagi 2012.

Laporan Ketua Audit Negara 2012 Siri 3 yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada Isnin menyatakan 15 projek itu adalah di bawah Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan, Jabatan Perhutanan Negeri, Jabatan Kerja Raya Negeri, Pejabat Perbendaharaan Negeri dan Pejabat Pembangunan Negeri.

Selain itu, kerajaan negeri itu juga belum memulakan lima projek termasuk Projek Pembinaan Jambatan Merentasi Rel Keretapi Bandar Tanah Merah dan Projek Pembaikan Simpang 3 Landak, Kota Baharu yang dirancang oleh Jabatan Kerja Raya Kelantan.

Pihak Audit juga mendapati kerja-kerja tambahan di bilik tidur utama Istana Negeri, pembinaan Driving Range di Istana Negeri dan Cadangan Menaik Taraf Padang Golf di bawah Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan juga belum dimulakan.

Namun, Kerajaan Kelantan telah menyiapkan 6,435 projek di bawah RMK10.

Sementara itu, pihak Audit mendapati prestasi perbelanjaan projek pembangunan Kerajaan Kelantan kurang memuaskan berikutan perbelanjaan yang dibelanjakan hanya 62.6 peratus daripada RM277.91 juta yang diperuntukkan.

Sebanyak RM174.01 juta telah dibelanjakan oleh sembilan Jabatan dan Pejabat Perbendaharaan Negeri serta Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan mencatat pencapaian terendah iaitu masing-masing sebanyak 32.4 peratus dan 74.9 peratus.

Laporan itu mendapati Pejabat Perbendaharaan Negeri hanya membelanjakan RM37.28 juta daripada RM115 juta yang diperuntukkan manakala Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan membelanjakan RM45.80 juta daripada RM61.13 juta bagi 501 jumlah projek yang diperuntukkan. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?