suria

Pemilihan MIC: 96 Calon Berkempen Di Saat Akhir Menangi Hati Perwakilan

KUALA LUMPUR: Seramai 96 calon sedang berkempen pada saat-saat akhir untuk mendapatkan undi bagi tiga jawatan naib presiden dan 23 jawatan anggota jawatankuasa kerja pusat (CWC) dalam MIC.

Lapan calon akan bertanding untuk jawatan naib presiden manakala baki 88 akan bertanding untuk kerusi CWC, jumlah calon tertinggi yang bertanding dalam sejarah parti.

Pemilihan akan diadakan semasa perhimpunan agung MIC pada Sabtu di Melaka, dengan perasmian oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada hari kedua.

Secara rasminya, lapan calon berkempen atas kemahuan mereka sendiri, dengan penyandang Datuk M. Saravanan dan Datuk Seri SK Devamany sera Datuk T. Mohan, Datuk S.Sothinathan, James CS Selvaraja, Datuk Jaspal Singh, Datuk S. Balakrishnan dan Datuk SA Vigneswaran.

Tetapi secara tidak rasmi, Jaspal, Vigneswaran, Sothinathan dan Balakrishnan telah menerima sokongan daripada kepimpinan parti, berbanding tiga yang lain iaitu Saravanan, Mohan dan Devamany.

Saravanan, ketika dihubungi berkata 1,500 perwakilan mempunyai tanggungjawab untuk memilih pasukan yang akan membawa parti ke hadapan.

"Mereka (perwakilan) perlu berfikir secara bijak dan mengundi mereka yang akan bekerja, dan bukannya menjadi pemanas kerusi," katanya.

Antara penyandang yang bertanding bagi jawatan CWC termasuk Madhu Marimuthu, Datuk S. Ganesan, KR Parthiban, Baruchairman S.Ananthan, Datuk M.Davendran, P. Palaniappan dan SP Manivasagam.

Pendatang baru termasuk R. Vidyananthan, M.L. Maran, V. Elango, Datuk V Jothi, J. Dhinagaran, P. Shanmugam, M.Malasingam, Datuk PeruKaruppan, N. Raja Ram, Datuk M. Ngana Sagaran, R. Sundramoorthy, V. Muthuarasu, dan Prakash Rao.

Artikel Lain