45,550 Peminjam PTPTN Tampil Selesai Pinjaman Selepas Tindakan Undang-Undang - Semasa | mStar

45,550 Peminjam PTPTN Tampil Selesai Pinjaman Selepas Tindakan Undang-Undang

KUALA LUMPUR: Seramai 45,550 peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tampil ke hadapan untuk menyelesaikan pinjaman yang belum dibayar berjumlah RM23.44 juta, kata Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Mary Yap Kai Ching.

Beliau berkata, peminjam tampil ke hadapan untuk menyelesaikan tunggakan mereka berikutan tindakan undang-undang mula dikenakan terhadap 132,801 peminjam termasuk menyenarai hitam mereka dengan pihak berkuasa imigresen.

"Berikutan itu, seramai 45,550 peminjam tampil ke hadapan untuk berunding mengenai pembayaran balik pinjaman dengan pentadbir PTPTN untuk menyelesaikan pinjaman berjumlah RM23.44 juta," katanya di Parlimen ketika menjawab soalan oleh Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) pada Isnin.

Beliau berkata, graduan diberi tempoh 16 bulan selepas tamat pengajian untuk mendapatkan pekerjaan dan mula membuat pembayaran balik pinjaman, jika tidak, tiga surat peringatan akan dikeluarkan kepada peminjam dalam tempoh enam bulan sebelum tindakan undang-undang dimulakan terhadap mereka.

"Bagaimanapun, tindakan undang-undang dan menyenarai hitam mereka dengan pihak berkuasa imigresen hanya akan diambil sebagai pilihan terakhir.

"Apa yang penting ialah mereka (peminjam) tampil ke hadapan untuk berunding mengenai pembayaran balik pinjaman PTPTN mereka," tambah beliau.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain