Saman Fitnah Wan Ahmad Berhubung Projek IC Diputuskan 30 Disember Ini - Semasa | mStar

Saman Fitnah Wan Ahmad Berhubung Projek IC Diputuskan 30 Disember Ini

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 30 Disember depan untuk memutuskan kes saman fitnah Timbalan Pengerusi Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dan tiga lagi berhubung artikel yang diterbitkan dalam akhbar Harakah pada Februari lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Lee Heng Cheong menetapkan tarikh itu selepas peguam Azhana Mohd Khairuddin, yang mewakili kesemua defendan, memaklumkan semua saksi kes berkenaan iaitu empat bagi pihak plaintif dan seorang bagi pihak defendan, selesai memberi keterangan.

Terdahulu, Mohamad Sabu atau Mat Sabu, memaklumkan mahkamah bahawa beliau bersetuju tiada bukti lain yang menunjukkan Wan Ahmad terlibat dalam 'Projek IC' di Sabah.

Bagaimanapun, katanya, atas dasar jawatan yang disandang plaintif ketika itu, iaitu sebagai setiausaha SPR, Wan Ahmad secara tidak langsung terlibat dalam projek berkenaan.

"Saya hanya tahu mengenai penglibatan Wan Ahmad dalam 'Projek IC' atas kapasitinya sebagai setiausaha SPR tetapi tiada rangka masa sehingga bila Wan Ahmad menyandang jawatan itu," katanya ketika pemeriksaan balas oleh peguam Wan Azmir Wan Majid, yang mewakili plaintif.

Bagaimanapun, Mat Sabu tidak bersetuju kenyataan dalam dua artikel yang didakwa memfitnah Wan Ahmad dibuat dengan niat jahat untuk menjatuhkan plaintif.

Kepada soalan lain, Mat Sabu berkata beliau tidak dapat memastikan sama ada Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ada membuat pendedahan berkaitan penglibatan Wan Ahmad dalam 'Projek IC' kerana tidak pernah melihat atau membaca laporan suruhanjaya itu.

Sementara itu, penyataan saksi beliau menafikan kata-kata yang diterbitkan dalam akhbar Harakah adalah satu fitnah terhadap Wan Ahmad.

"Kata-Kata itu melibatkan isu kepentingan awam, termasuk isu salah urus tadbir SPR dalam mengendalikan pilihan raya di negara ini secara adil, bersih dan telus, dan juga penglibatan SPR dalam mengendalikan pilihan raya di Sabah yang melibatkan pengundi-pengundi yang diragui status kewarganegaraan mereka," katanya.

Pada 5 Mac lepas, Wan Ahmad memfailkan saman mendakwa Mohamad mengeluarkan kata-kata fitnah dalam artikel bertajuk 'Wan Ahmad Tak Boleh Dipercayai' dan 'Ragu Peranan SPR - Wan Ahmad Omar Mesti Letak Jawatan' dalam Harakah edisi Jumaat 1-3 Februari 2013 selepas ditemu ramah pada 29 Januari lepas.

Selain Mat Sabu, Wan Ahmad turut menamakan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, pencetak akhbar Harakah, Angkatan Edaran Enterprise Sdn Bhd, ketua pengarang akhbar itu Ahmad Lutfi Othman dan penulis artikel Aziz Muda sebagai defendan.

Penyataan tuntutan Wan Ahmad mendakwa defendan mengeluarkan perkataan fitnah bahawa beliau tidak boleh dipercayai kerana terbabit dengan pengeluaran kad pengenalan biru dalam 'Projek IC' di Sabah seperti didedahkan RCI. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain