PLKN Ditransformasi Dengan Pendekatan Baharu - Hishammuddin - Semasa | mStar

PLKN Ditransformasi Dengan Pendekatan Baharu - Hishammuddin

Hishammuddin Tun Hussein
Hishammuddin Tun Hussein

KUALA LUMPUR: Dalam usaha memperkasakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), Kementerian Pertahanan akan mentransformasikan program itu menerusi beberapa pendekatan termasuk yang berteraskan penglibatan secara berterusan dan pemerkasaan.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata pendekatan lain seperti penilaian standard dan pengiktirafan dilihat boleh memperkukuh pencapaian objektif penubuhan PLKN.

"Penubuhan PLKN adalah untuk memupuk semangat kesukarelawan, cintakan negara dan perpaduan dalam diri pelatih seperti terkandung dalam Akta Latihan Khidmat Negara 2003.

"Saya ingin melihat pelatih PLKN terus menerus terlibat dalam kerja-kerja kesukarelawan kepada masyarakat. Justeru, mereka perlu diberi pengiktirafan di atas usaha membantu masyarakat dalam program-program dianjurkan," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Untuk itu, katanya beliau telah berbincang mengenai usaha mentransformasikan PLKN dengan Pengerusi Majlis Latihan Khidmat Negara Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) Datuk Abdul Hadi Awang Kechil pagi Rabu.

Hishammuddin juga mahu jurulatih-jurulatih PLKN mempunyai kompetensi dan kepakaran yang tinggi bagi membantu meningkatkan pencapaian PLKN.

"Justeru, saya akan meneliti keperluan bagi mencapai matlamat itu," katanya.

Beliau turut meminta jurulatih PLKN meneruskan kerjasama dengan bekas pelatih melalui Briged Sukarelawan Khidmat Negara (BSKN) khususnya dalam memperkenalkan idea dan pendekatan baharu untuk mencapai matlamat itu.

Menurutnya beliau mahu melihat penglibatan yang lebih holistik daripada semua pihak di dalam PLKN termasuk pengusaha-pengusaha kem PLKN, badan bukan kerajaan (NGO), agensi-agensi kerajaan dan swasta bagi memastikan hasrat kerajaan untuk melahirkan masyarakat yang mempunyai semangat kesukarelawan, cintakan negara dan perpaduan dapat dicapai.

Hishammuddin berkata beliau akan menyertai pemimpin-pemimpin Alumni PLK Ndari seluruh negara pada Konvensyen Alumni PLKN di sini, esok.

"Saya berharap konvensyen itu dapat membantu membentuk hala tuju Alumni PLKN yang lebih progresif dan dinamik," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

PM Saran GLIC Dan GLC Sedia Untuk Peralihan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal