Kedah Akan Jadi Negeri Pertama Tandatangani Janji Integriti - Semasa | mStar

Kedah Akan Jadi Negeri Pertama Tandatangani Janji Integriti

Mukhriz Mahathir
Mukhriz Mahathir

ALOR SETAR: Kerajaan Kedah akan menjadi negeri pertama yang menandatangani janji integriti dalam usaha untuk memerangi rasuah dan menyekat salah guna kuasa, kata Menteri Besar Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir.

Mukhriz berkata beliau akan menandatangani janji integriti itu bersama Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low Seng Kuan, yang bertanggungjawab tentang integriti dan ketelusan di peringkat persekutuan.

"Kerajaan negeri lihat ia (usaha memerangi rasuah) sebagai satu perkara yang diutamakan. Untuk tunjukkan kesungguhan kami, kami mesti menggunakan kaedah, pendekatan membuat keputusan yang tidak akan menimbulkan kesempatan untuk disalahgunakan oleh mana-mana pihak.

"Kami tidak mahu dituduh secara melulu oleh pihak-pihak lain. Cara terbaik kita hapuskan terus sebarang ruang atau yang membuka peluang kepada penyalahgunaan kuasa," katanya ketika menggulung perbahasan Bajet Negeri Kedah 2014 pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini Rabu.

Berkenaan cadangan untuk membuka empangan baharu yang didakwa oleh penyokong pembangkang akan menyebabkan 150,000 hektar tanah terpaksa dikorbankan, Mukhriz berkata air merupakan satu keperluan asas yang boleh menjadi komoditi yang menguntungkan negeri.

"Kedah bernasib baik mempunyai sumber air yang banyak. Komoditi ini jika dirawat boleh dijual dengan pulangan yang lebih lumayan. Saya kira kalau kita berkeupayaan bina empangan dan rawat air, ia akan mendatangkan hasil kepada negeri," katanya.

Mukhriz turut membangkitkan mengenai kawasan pembalakan di Kedah yang hanya dihadkan kepada 2,850 hektar setahun untuk memulihara hutan yang ada di negeri ini.

"Setiap tahun kita mempunyai kawasan catuan 2,850 hektar setahun. Dapat hasil RM12,000 sehektar premium. Anggaran premium kalau kesemua 2,850 hektar diusahakan potensi pulangan RM34.2 juta.

"Bagaimanapun, ada amalan kerajaan sebelum ini kerajaan negeri hanya dapat premium RM1,000 sehektar apabila konsesi diberi kepada GLC. Beberapa GLC jual pulak dengan kadar RM6,000 sehektar kepada pihak lain, dan pihak itu pula jual RM11,00, RM12,000 sehektar. Nampaknya orang tengah dapat untung atas angin, kerajaan negeri dapat RM1,000 sehektar," katanya.

Beliau berkata perkara seperti itu tidak sepatutnya menjadi amalan kerajaan negeri kerana pemegang konsesi sepatutnya mengusahakan sendiri pembalakan itu dan bukan menjual untuk mendapat untung atas angin.

Mukhriz turut mengumumkan bahawa Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) akan diperuntukkan RM5 juta hingga RM10 juta tahun depan dalam mengharungi Liga Malaysia.

Persidangan DUN meluluskan peruntukan Bajet 2014, melibatkan RM796,352,357 bagi melaksana pelbagai program pembangunan untuk memacu transformasi negeri.

Speaker DUN Kedah Datuk Md Rozai Shafian menangguhkan persidangan ke satu tarikh yang belum ditetapkan. - BERNAMA

Artikel Berikut

Kedudukan PAS Semakin Kukuh - Siti Zailah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?