Enam Tahanan ISA Masih Ditahan Di Taiping - Semasa | mStar

Enam Tahanan ISA Masih Ditahan Di Taiping

KUALA LUMPUR: Enam orang yang ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 masih ditahan di Tempat Tahanan Perlindungan (TTP), Taiping kerana terlibat dalam aktiviti keganasan.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar memberitahu persidangan Dewan Rakyat pada Selasa, mereka ditahan sehingga kini kerana menjalani proses pemulihan dan masih menjadi ancaman kepada keselamatan negara.

Beliau berkata penahanan mereka selari dengan peruntukan Seksyen 32(2), Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 yang membolehkan penahanan terhadap orang tahanan ISA 1960 diteruskan sehingga tamat tempoh perintah tahanannya atau perintah tersebut dibatalkan terlebih dahulu oleh menteri.

"Sehingga hari ini terdapat 244 orang masih ditahan di Pusat Pemulihan Akhlak (PPA) Simpang Renggam di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-langkah Pencegahan Khas) 1985 kerana terlibat dalam aktiviti pengedaran dadah," katanya ketika menjawab soalan M. Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat).

Kulasegaran ingin tahu jumlah bilangan tahanan di TTP Taiping dan PPA Simpang Renggam, serta sebab penahanan mereka.

Sementara itu, Dewan Rakyat juga diberitahu kerajaan telah menubuhkan makmal khas untuk meneliti aspek keselamatan struktur semua empangan seluruh negara termasuk aspek penambahbaikannya.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata hasil makmal itu akan dibentang ke Kabinet dalam masa terdekat sebelum cadangan itu dilaksanakan.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Othman Aziz (BN-Jerlun) yang ingin tahu perancangan kerajaan bagi memastikan semua empangan di seluruh negara berada dalam keadaan selamat.

Ongkili berkata makmal itu yang ditubuhkan pada 29 Oktober 2012 dianggotai Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, serta Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.

Katanya makmal itu antaranya membincangkan aspek operasi, penyelenggaraan dan membaik pulih struktur empangan serta dilaksana mengikut piawaian pengurusan keselamatan yang ditetapkan di peringkat nasional mahupun antarabangsa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?