Kes Culik Di Semporna: Resort Di Pulau Pom Pom Dikawal Rapi - Semasa | mStar

Kes Culik Di Semporna: Resort Di Pulau Pom Pom Dikawal Rapi

Beroperasi seperti biasa...Beberapa pelancong kelihatan masih menjalankan aktiviti di resort di Pulau Pom Pom, pada Sabtu, di mana seorang pelancong dari Taiwan ditembak mati dan isterinya diculik kumpulan lelaki bersenjata, Jumaat lalu. -foto NORMIMIE DIUN/The Star
Beroperasi seperti biasa...Beberapa pelancong kelihatan masih menjalankan aktiviti di resort di Pulau Pom Pom, pada Sabtu, di mana seorang pelancong dari Taiwan ditembak mati dan isterinya diculik kumpulan lelaki bersenjata, Jumaat lalu. -foto NORMIMIE DIUN/The Star

SEMPORNA: Terdapat kapal Pasukan Petugas Khas yang berlabuh di jeti kayu apabila saya dan rakan sekerja tiba di perairan jernih yang indah di pulau peranginan Pom Pom dengan menaiki bot yang disewa.

Beberapa anggota petugas sedang melakukan kawalan di jeti dan ada yang berjalan di dalam dan luar chalet di mana ahli perniagaan Taiwan Hsu Min Li, 57, ditembak mati dan isterinya, Chang An Wei, 58 diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kumpulan Abu Sayyaf, awal Jumaat lalu.

Ketika kami berjalan di atas laluan berkayu menuju ke arah pintu masuk utama resort yang dimiliki oleh hartawan balak dari Tawau itu, kami melihat pelancong sedang melakukan aktiviti snorkeling dan bersantai di perairan pantai di pantai.

Mereka kelihatan tenang dan bahagia walaupun dengan kehadiran anggota keselamatan bersenjata.

Walau bagaimanapun, seorang lelaki dan seorang wanita gelisah apabila mereka melihat rakan saya mengambil gambar-gambar pemandangan.

Mereka memberi amaran kepada kami supaya tidak menyiarkan gambar mereka dan mengancam mengambil tindakan jika ia disiarkan.

Kami terus bergerak ke arah pintu masuk chalet yang mana kos satu malam bagi setiap seorang ialah RM650.

Terdapat papan tanda yang tertulis: "Harta persendirian, dilarang menceroboh".

Kami meneruskan perjalanan kerana mahu meninjau suasana di tempat itu selepas kejadian pembunuhan dan penculikan.

Kami bercakap dengan seorang lelaki di lobi utama jika kami boleh masuk ke chalet.

Beliau berkata, "ya" dan kemudian, bertanya: "Adakah anda tetamu?".

Apabila kami berkata "tidak", beliau berkata: "Saya minta maaf ini adalah harta peribadi dan anda tidak dibenarkan berada di sini. Anda perlu membuat tempahan melalui pejabat kami di Kota Kinabalu sebelum anda boleh masuk."

Ketika berjalan pulang ke jeti, kami lalu di lima buah chalet air lima bertiang di mana terdapat pasukan polis di situ.

Kami pergi mendapatkan anggota polis untuk mengumpul maklumat lebih lanjut mengenai kejadian itu dan mengambil gambar chalet di mana Hsu telah ditembak mati dan Chang telah diculik.

Polis dilihat sedang membawa keluar barang-barang dari chalet.

Terdapat juga beberapa warga asing, dipercayai pegawai dari Taiwan. Mereka beralih ke tempat lain apabila kami cuba untuk mendekati mereka.

Seorang pegawai polis memberitahu bahawa barang-barang mangsa dibiarkan dan tidak disentuh oleh lelaki bersenjata, menolak khabar angin bahawa motif di sebalik serangan adalah rompakan.

Kamera dan telefon bimbit mangsa masih berada di dalam begnya.

Anggota polis yang kami temui berkata mereka hairan mengapa lelaki itu dibunuh manakala yang wanita diculik.

Beberapa spekulasi menyatakan bahawa seseorang telah membantu kemasukan kumpulan bersenjata terbabit ke kawasan itu, kerana agak mustahil mereka masuk tanpa disedari.

Mereka juga melahirkan kekecewaan atas kekurangan kerjasama yang diberikan oleh pemilik resort dan kakitangan sambil berkata mereka menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kenyataan daripada saksi.

Kami meninggalkan pulau itu dengan tanggapan bahawa adalah satu tugas yang sukar bagi pasukan keselamatan untuk mengawal resort itu kerana ia seolah-olah menghargai privasi berbanding segala-galanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel